Maalderij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maalderij

Beschrijving

Korenmaalderij gebouwd op de plaats van een gesloopte korenwindmolen. De bakstenen molen werd gebouwd in 1867 door mulder Alexander Ego ter vervanging van een houten molen. Na verkoop van de molen in 1920 aan J. Matthys-Mattheeuws werd de molen in 1923 gesloopt en werd een nieuwe korenmaalderij met gasmotor gebouwd. In 1956 werd de maalderij nog vergroot. Bedrijvigheid stopgezet circa 1989.

Aan de straat gelegen, gewit bakstenen maalderijgebouw met ijzeren schuifpoort en rondboogvensters. Goed bewaarde maalinrichting met twee steenkoppels met alle bijbehorende uitrusting: steenkisten, kaar, lichtwerk, onderaandrijving, regel- en touwwerk, meelgoten, enzovoort. Dieselmotor Deutz met inbegrip van mazoutvat, waterpomp voor koelwater en aandrijving, geplaatst ter vervanging van de oorspronkelijk armgasmotor, aangekocht voor de Tweede Wereldoorlog, doch slechts in gebruik na de oorlog. Overbrenging met drijfriem. Bewaarde haverpletter, eveneens met aandrijving, en baskuul.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen