Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool en gemeentehuis, nu dienstencentrum en bibliotheek. In het straatbeeld opvallend langgestrekt gebouw, oorspronkelijk ontworpen als gemeentelijk schoolgebouw met onderwijzerswoning naar de bewaarde plannen van de Gentse architect E. de Perre-Montigny van 1857. In 1973 gerenoveerd.

Oorspronkelijk bak- en hardstenen constructie, heden gecementeerd en witgeschilderd, van negen traveeën en één bouwlaag onder zwart pannen zadeldak. Geaccentueerde drie middentraveeën met twee bouwlagen afgelijnd door hoekpilasters die een driehoekig pseudofronton ondersteunen. Symmetrisch opgevatte zijvleugels met centraal deurrisaliet, oorspronkelijk bekroond met een barok dakvenstertje. Behouden rondboogdeuren en –vensters onder arduinen booglijst op imposten, nieuw houtwerk naar origineel model. Versoberde bovenverdieping en pseudofronton met omlijste rondboogvenster met nieuw ijzeren balkonhek en bekronende omlijste oculus onder waterlijstje. Gelijkaardige achtergevel geritmeerd door vlakke pilasters. Aangepast interieur.

• Rijksarchief Gent, Modern gemeentearchief Bassevelde, nummer 6, nummer 109.
  • Rijksarchief Gent, Provinciaal archief 1850-70, nummer 2781.
  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVI, band 1, Gent, 1982, p. 136-137

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen