erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
76273
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76273

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpshuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Alleenstaand, haaks op de straat en vroeger naast de spoorweg ingeplant huis met voortuin afgesloten door een ijzeren hek en hoge haagbeukhaag die in een brede boog de toegang, links van het huis, overspant. Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen met voorpuntgevel en zadeldak. Smeedijzeren windwijzer op de top. Volgens het kadasterarchief gebouwd in 1875 en in de jaren 1920 voorzien van een voorgevelparement van lichtgele faiencetegels verrijkt met groene tegels voor geblokte friezen en geometrische motieven in de top; plint van arduinplaten. Getoogde vensters en fraaie vleugeldeur met bovenlicht en beglaasde panelen met kunstig smeedwerk; bewaarde ijzeren beltrekker. Erboven, arduinen balkonplaat op voluutconsoles en bekronend ijzeren balkonhek voor het deurvenster.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76273 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.