Klooster

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster

Beschrijving

Voormalig klooster van de zusters Bernardinnen, opgericht in 1897 door de zusters van Bassevelde samen met een kleuter- en lagere school rechts ervan. In 1908-10 werden de bestaande gebouwen verhoogd met een bouwlaag en kregen hun huidige uitzicht. In 1939 werd links van het kloostergebouw een kapel aangebouwd onder plat dak. Het klooster werd door de twee laatste zusters verlaten in 1970 en verkocht. Het altaar en de glasramen uit de kapel werden aan de parochiekerk geschonken.

Achterin gelegen dubbelhuis met voortuin afgesloten door een lage bakstenen muur met ezelsrug en ijzeren hek aan vierkante pijlers. Sobere verankerde baksteenbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Lijstgevel geritmeerd door getoogde vensters met bewaarde duimen van de vroegere luiken en nieuw houtwerk. Centrale deur met bovenlicht en rondboognisje. Linker kapelvleugel met blinde voorgevel met heden twee garagepoorten, oorspronkelijk met uitgebouwd portaaltje, en vier lancetvensters in de zijgevel.

• BERNAERT R., Mengelingen over de parochie ’s Gravenjansdijk, 1904-1979, in Ons Meetjesland, jaargang 1978, nr. 4 en jaargang 1979, nr. 1, 2 en 4.
  • DIERICKX C., De historiek van de aangenomen gemengde school op de Landsdijk te Bassevelde (1897-1997), in De Twee Ambachten, V, 1, april 1997, p. 7-23.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen