erfgoedobject

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenparochie

bouwkundig element
ID
76291
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76291

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is aangeduid als beschermd monument Pastorie en tuin
    Deze bescherming is geldig sinds 18-07-2011

Beschrijving

Voormalige pastorie, gebouwd in 1908 door pastoor J.B. Meuleman, eerste pastoor van de in 1904 opgerichte nieuwe parochie van Gravenjansdijk, bij testament na zijn dood in 1937 geschonken aan de kerkfabriek.

Neotraditioneel gebouw naar ontwerp van architect H. Valcke, ontwerper van de nieuwe parochiekerk en gebouwd op hetzelfde perceel. Achterin gelegen alleenstaand gebouw met voortuin, van de straat afgesloten door een haag en ijzeren hek op lage bakstenen voet. Verzorgd bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak tussen zijtrapgevels, boven de middentravee voorzien van een getrapt dakvenster. Sterk horizontaal gemarkeerde voorgevel door de arduinen plintlijst, de cordonlijst, de speklagen van zwarte baksteen ter hoogte van de dorpels die doorlopend op de zij- en achtergevel en de aflijnende bakstenen lijst en muizentand onder de houten gootlijst. Vensterregisters van hardstenen kruiskozijnen onder dubbele ontlastingsbogen en sierlijke gesmeed ijzeren ankers op de borstweringen. Centrale deur met bolkozijn bovenlicht op lateiconsooltjes. Links achteraan, laag aanbouwsel en grote, achter de kerk doorlopende tuin met bruine beuk en hoge taxushaag.

  • BERNAERT R., Mengelingen over de parochie ’s Gravenjansdijk, 1904-1979, in Ons Meetjesland, 1978.4 en 1979.1, 2 en 4.

Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2005

Aanvullende informatie

De diepe voortuin is beplant met groenblijvende struiken. De diepe achtertuin die achter de kerk doorloopt wordt aan twee zijden afgezoomd door een hoge geschoren taxushaag die ook de scheiding vormt met de kleine begraafplaats. In de begraasde tuin staan een imposante bruine beuk, een treures en twee oude hulststruiken.
  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002309, geografisch pakket Assenede (LANCLUS K., BOGAERT C. en VANMAELE N., 2011).
Auteurs : Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Vanmaele, Nele
Datum: 25-03-2015

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangenparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76291 (Geraadpleegd op 20-06-2021)