erfgoedobject

Duitse observatiebunker

bouwkundig element
ID: 76299   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76299

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kalkaartweg z.nr. Duitse observatiebunker/ vuurleidingspost van de Tweede Wereldoorlog, deel uitmakend van de Atlantikwall (1942-1944). Deze bunker vormde de vuurleidingspost van de derde leger kustbatterij van HKAA 823. De batterij was reeds in 1941 geïnstalleerd met zes 15.5 cm kanonnen, opgesteld op open beddingen. Zoals de andere legerkustbatterijen gelegen op ca. 1 km van de kust. In 1943 werd de batterij verplaatst naar de kustlijn waar ze op dezelfde lijn staat als de marine batterijen (zelfde type vuurleidingspost bewaard te Lombardsijde, Koninklijke Baan z.nr.).

Na de Tweede Wereldoorlog werd de batterij afgebroken, dit op de vuurleidingsbunker na. Deze bewaarde bunker heeft een benedenverdieping als rekenkamer en mogelijk ook verblijf van de batterijofficier, en een bovenverdieping voor de waarneming. Aan de bunker zijn drie gebouwtjes aangebouwd: een sanitair en twee bemanningsverblijven (waarvan één in ruïne).

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 2377.

JACOBS M., De Atlantikwall langs onze kust, in In de Steigers, 1999, 1, p. 22-26.

PHILIPPART F., LEYSEN E., Dossier Oostende: Halve Maan, Batterij Hundius, Simon Stevin Stichting, onuitgegeven nota, 5 dec. 1995.


Bron     : Huys M., Kerrinckx H. & Vanneste P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Middelkerke, Deelgemeenten Leffinge, Lombardsijde, Mannekesvere, Schore, Sint-Pieterskapelle, Slijpe, Westende en Wilskerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL10, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Huys, Martine, Kerrinckx, Hans, Vanneste, Pol

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Duitse observatiebunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76299 (Geraadpleegd op 12-12-2019)