Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Waltwilder
Straat Langstraat
Locatie Langstraat 21-23, Bilzen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventaris tuinen en parken van Hoeselt en Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 01-01-2008).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

L-vormige woning met recente dienstgebouwen. In 1771-1777 (Ferrariskaart) bevond zich hier een middelgrote, U-vormige hoeve met de open zijde van het erf naar het zuiden gericht, gelegen in een omhaagde boomgaard en voorzien van een losstaand dienstgebouw; het perceel nam de volledige hoek tot aan de Klinkstraat in. In 1845 is het westelijke (hoofd ?)gebouw vrijwel volledig verdwenen. In 1860-1870 werd het gebouw grondig aangepast; van de oude kern resten alleen nog sporen in de achtergevel; de oostelijke vleugel verdween volledig.

Bakstenen gebouw onder zadeldaken (mechanische pannen), voorzien van getoogde bakstenen vensters met hardstenen lekdrempels; getoogde bakstenen deur. In de noordelijke gevel bleef een mergelstenen hoekband bewaard, resten van een mergelstenen band, een hergebruikt (?) S-vormig, gesmeed ijzeren muuranker en een dito muuranker met krullen.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Aanvullende informatie

De oprijlaan naar het achtergelegen erf met bijgebouwen is zowel aan de straat als achteraan afgesloten met een hek. Aan de straat een vast spijlenhek aan weerszijden, van één en twee traveeën op een lage sokkel. Het heeft vierkante stijlen en regels, dubbele tussenregels, gepunte onderspijltjes en spijlen met sierpunten. Het poorthek heeft een lange voluut als schoorstuk en een korte krul ter versteviging van het naar de makelaar klimmend beloop van de spijlen. De poortstijlen zijn van gietijzer met een hoge gladde sokkel en schacht en een siervaas als bekroning.

Achteraan is het een breed poorthek van bandijzer voor de stijlen, regels, spijlen en onderspijltjes, de schoorstukken en zelfs de volutes ter ondersteuning van het klimmend beloop naar de hogere makelaar.

DE MAEGD C. & VAN DEN BROECK M. 2008: Inventaris van historische tuinen en parken in Bilzen, onuitgegeven tekst, Agentschap Onroerend Erfgoed.

Michiels, Marijke (17-04-2018 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Waltwilder

Waltwilder (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.