• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

L-vormige woning met recente dienstgebouwen. In 1771-1777 (Ferrariskaart) bevond zich hier een middelgrote, U-vormige hoeve met de open zijde van het erf naar het zuiden gericht, gelegen in een omhaagde boomgaard en voorzien van een losstaand dienstgebouw; het perceel nam de volledige hoek tot aan de Klinkstraat in. In 1845 is het westelijke (hoofd ?)gebouw vrijwel volledig verdwenen. In 1860-1870 werd het gebouw grondig aangepast; van de oude kern resten alleen nog sporen in de achtergevel; de oostelijke vleugel verdween volledig.

Bakstenen gebouw onder zadeldaken (mechanische pannen), voorzien van getoogde bakstenen vensters met hardstenen lekdrempels; getoogde bakstenen deur. In de noordelijke gevel bleef een mergelstenen hoekband bewaard, resten van een mergelstenen band, een hergebruikt (?) S-vormig, gesmeed ijzeren muuranker en een dito muuranker met krullen.

Aanvullende informatie

De oprijlaan naar het achtergelegen erf met bijgebouwen is zowel aan de straat als achteraan afgesloten met een hek. Aan de straat een vast spijlenhek aan weerszijden, van één en twee traveeën op een lage sokkel. Het heeft vierkante stijlen en regels, dubbele tussenregels, gepunte onderspijltjes en spijlen met sierpunten. Het poorthek heeft een lange voluut als schoorstuk en een korte krul ter versteviging van het naar de makelaar klimmend beloop van de spijlen. De poortstijlen zijn van gietijzer met een hoge gladde sokkel en schacht en een siervaas als bekroning.

Achteraan is het een breed poorthek van bandijzer voor de stijlen, regels, spijlen en onderspijltjes, de schoorstukken en zelfs de volutes ter ondersteuning van het klimmend beloop naar de hogere makelaar.

DE MAEGD C. & VAN DEN BROECK M. 2008: Inventaris van historische tuinen en parken in Bilzen, onuitgegeven tekst, Agentschap Onroerend Erfgoed.