Steunpunt Seydlitz

• is aangeduid als beschermd monument Restanten Steunpunt Seydlitz

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Steunpunt Seydlitz

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Sint-Laureinsstrand

Beschrijving

Steunpunt Seydlitz, een Duits steunpunt van de Tweede Wereldoorlog, deel uitmakend van de Atlantikwall (1942-1944). Oorspronkelijk kustbatterij met zes 15.5 cm kanonnen. De kanonnen stonden opgesteld op open beddingen. De manschappen en hun faciliteiten waren verdeeld over diverse types van bunkers.

Een aantal bunkers zijn begin jaren 1980 afgebroken. Wat op vandaag nog rest - de bouwwerken liggen in de duinen en zijn deels verzand - vormt een goed beeld van de Duitse bunkers langsheen de kust. Onder meer volgende bunkers zijn bewaard: één manschappenbunker (Regelbau 502), één VF keukenbunker (Regelbau 7a K), één Vf manschappenbunker (Regelbau 2a), twee Tobruks met rond mangat (Regelbau 58 d), twee volledig verzande bunkers (type onbekend), één anti-tankmuur.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer 2377.
  • JACOBS M., De Atlantikwall langs onze kust, in In de Steigers, 1999, 1, p. 22-26.
  • PHILIPPART F., LEYSEN E., Dossier Oostende: Halve Maan, Batterij Hundius, Simon Stevin Stichting, onuitgegeven nota, 5 dec. 1995.

Auteurs: Huys, Martine; Kerrinckx, Hans; Vanneste, Pol