Pakhuis en kantoorgebouw Belgische Boerenbond

Beschrijving

Eclectische gebouwen van de Kraannatie, gebouwd in 1903 als stapelhuis voor graan en meel, naar ontwerp van 1902 door Eug. Dieltiëns in opdracht van de Boerenbond.

Complex geheel van kantoren, magazijnen, werkplaatsen en twee woningen gegroepeerd rondom een rechthoekige binnenplaats. Diverse bouwvolumes in verankerde baksteenbouw verlevendigd met banden van gele baksteen, gemarkeerd door lisenen en boogfriezen, sierankers. Getrapte dakvensters en diverse muuropeningen.

Interieur met gietijzeren kolommen en troggewelven.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1902#1331.
  • FIERENS J., Antwerpse stapelhuizen: een balans van 1850 tot 1910, Eindwerk NHIBS, Antwerpen, 1977, 83.

Auteurs :  Braeken, Jo, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita