Teksten van Pastorie Sint-Kwintenparochie

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76320

Pastorie Sint-Kwintenparochie ()

In oorsprong classicistische pastorie van 1807, gelegen ten noordwesten van de kerk. Aan de straat bakstenen afsluitingsmuur, geritmeerd door lisenen en afgedekt door een ezelsrug.

Historiek

Na de Franse Revolutie verwierf de parochie Imde, die zeker vanaf de 16de eeuw afhankelijk was van Meuzegem, opnieuw haar onafhankelijkheid met een eigen pastoor. Volgens sommige literatuurbronnen werd in 1807 een nieuwe pastorie gebouwd op enige afstand van de kerk. In de ‘Geschiedenis van Wolvertem’ is er evenwel sprake van een bestaande woning van 1741 die bij de oprichting van de parochie in 1803 door Nikolaas van Humbeeck ter beschikking werd gesteld als pastorie. Na zijn overlijden werden grond en pastorie geschonken aan de kerkfabriek. Er kon niet uitgemaakt worden of het hier gaat om de nog bestaande pastorie, aangezien de inplanting van de aanwezige bebouwing in deze omgeving op de Ferrariskaart van 1770-1778 sterk afwijkt. In 1873 werd de pastorie alleszins vergroot in opdracht van de kerkfabriek van Imde, kadastraal geregistreerd in 1874. Het volume werd toen vooral in noordelijke richting uitgebreid.

Beschrijving

Haaks op de straat ingeplant breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Ruime, deels beboomde tuin, ten zuidoosten aansluitend op de uitbreiding van het kerkhof. Gecementeerd en beschilderd geheel met dubbelhuisopstand. Eenvoudige lijstgevel, geopend door rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten, Meise, afdeling II (Wolvertem), 1874/9.
  • LEFEVRE J., VERHASSELT L. & T’KINT J. 1978: Geschiedenis van Wolvertem, Affligem, 788-789.
  • VERBESSELT J. 1965: Het parochiewezen in Brabant tot het einde van de 13de eeuw IV, Pittem, 71-88.

Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Sint-Kwintenparochie [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298363 (geraadpleegd op ).


Pastorie Sint-Kwintenparochie ()

Pastorie van 1807.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Sint-Kwintenparochie [online], https://id.erfgoed.net/teksten/76320 (geraadpleegd op ).