erfgoedobject

Hoeve in U-vorm

bouwkundig element
ID
76332
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76332

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevetje in U-vorm
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

U-vormige hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen), uit de 19de eeuw, doch één behouden vertrek uit het tweede kwart van de 18de eeuw.

Baksteenmetselwerk van klein formaat, met een duidelijke naad ter plaatse van de verbinding met het 19de-eeuwse gedeelte; verwerking van natuursteen voor de hoekstenen en de vensteromlijstingen. Twee behouden getraliede kruisvensters in de voorgevel en een kloosterkozijn in de zijgevel; met negblokken verrijkte posten, uitspringend beloop der middenkalven en dubbele ontlastingsboogjes van kleine tegeltjes in streks verband; het kloosterkozijn bewaart nog de oorspronkelijke roedeverdeling in het bovenlicht. Binnenin, stucplafond met een brede keellijst boven de originele bakstenen schouw met geprofileerd houten blad, gedateerd 17/ IHS/ 38. Nog in goede en oorspronkelijke staat bewaard.

Boerenhuis van vijf traveeën met anderhalve verdieping en zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw. Baksteenmetselwerk met overhoekse muizentandlijst en rechthoekige vensters en deur; laatstgenoemde in een arduinen omlijsting met houten tussendorpel en waaier.

Rechts, bakstenen stal onder zadeldak (pannen), voorzien van gekoppelde houten kozijndeuren met houten vergaring en groot hengsel (18de eeuw?).

Links, langsschuur met zadeldak (pannen) gedateerd 1861(?) in een gevelsteen van de zijpuntgevel; inrijpoort met houten latei, korfboog van strekse baksteen en boogveld in visgraatverband; bekronend kapelletje van kleine baksteentjes. Tegen de langszijde, open karrenhuis onder het doorlopend schuurdakschild opgevangen door ronde pijlers van baksteen.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve in U-vorm [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76332 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.