erfgoedobject

Opgaande eik als vredesboom

landschappelijk element
ID
76358
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76358

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijheidsboom
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In de zitting van 11 oktober 1919 besloot de gemeenteraad op 22 november een bevrijdingsfeest te organiseren en een vredesboom aan te planten. Deze boom stierf vrij vroeg af wegens droogte en in februari 1922 werd besloten een nieuwe boom te planten ter vervanging van de boom aangeplant in 1919. De eerste aanplant in 1919 ging gepaard met een bevrijdingsfeest ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog. Voor de vredesboom werd een monument voor de oorlogsslachtoffers opgericht.

Deze zogenaamde vredesboom is een Zomereik (Quercus robur) met een stamomtrek van 201 cm. De solitaire boom is opvallende gesitueerd aan de rand van de dorpsstraat, op een gekasseid dorpsplein naast het toegangshek tot het voormalig kerkhof rond de kerk. De mooi gevormde eik heeft een rechtopstaande stam van 5m hoogte zonder zichtbare holten en een grillig vertakte kroon met een optimale bladbezetting en is in goede conditie.

  • Gemeentearchief Assenede, Notulen gemeenteraad Oosteeklo, 1912-1932.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Oorlogsmonument

  • Is deel van
    Oosteeklo-Dorp


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgaande eik als vredesboom [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76358 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.