Gemeenteschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke lagere school voor jongens en meisjes, circa 1928-29 tevens gemeentehuis en nu leegstaand en met sloop bedreigd. Aan de straat gelegen rechthoekige gebouw met oorspronkelijk twee onderwijzerswoningen, achteraan de speelkoer ligt het eigenlijke schoolgebouw. Rechthoekig bakstenen gebouw met symmetrische opstand, van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), opgericht in 1869 naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny (Gent), zie stichtingssteen met vermelding van de bouwkundige en het bouwjaar. Typisch bakstenen gemeentehuis en onderwijzerswoning. Lijstgevel met eclectische inslag. Horizontaliserend lijstwerk van puilijst, tot kordon doorgetrokken dorpels van de bovenvensters en eenvoudig hoofdgestel. Gemarkeerde deurrisalieten uitlopend in pseudo-fronton met oculus. Getoogde vensters met arduinen dorpels, in de risalieten voorzien van een gebogen waterlijstje. Getoogde deuren in gepleisterde omlijsting op neuten onder dito waterlijst. Het eenlaagse schoolgebouw met klaslokalen achteraan de speelplaats, eveneens daterend van 1869, werd in 1923 aangepast.

• CLAEYS J., Oosteeklo bouwt een nieuw schoolgebouw in 1869, in De Twee Ambachten, V, 1, 1997, p. 29-37.
  • DIERICKX C., Architect Edmond De Perre-Montigny en zijn bouwwerken in groot-Assenede, in De Twee Ambachten, XII, 2, oktober 2004, p. 8-29.
  • VAN DE VEIRE R., Gemeentehuis en oude gemeentelijke jongensschool te Oosteeklo plat, nee toch!, (De Twee Ambachten, IX, 2, 2001, p. 9-12).

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen