erfgoedobject

Stadhuis van Boekhoute

bouwkundig element
ID
76373
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76373

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadhuis van Boekhoute
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Zogenaamd "Stadhuis", thans toeristische dienst en Visserijmuseum, opgericht als gemeentehuis en onderwijzerswoning in 1906 naar ontwerp van architect Fr. Van Wassenhove (zie plintsteen). Het opschrift "Stadhuis" verwijst naar de vroegere stedelijke rechten van Boekhoute als zetel van één van de vier ambachten.

Recent gerenoveerd bakstenen gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Kleurrijk parement van oranje baksteen op een breukstenen plint met markerende hardstenen cordonlijsten en speklagen en vensteromlijstingen van gele baksteen gecombineerd met grijze hardsteen. Steekboogvormige muuropeningen op de begane grond, rondboogvensters op de bovenverdieping, in de linker travee gekoppeld tot ruim drielicht; nieuw schrijnwerk naar origineel model. Gevelsteen met opschrift en wapenschild boven de linker deur. Aflijnende houten kroonlijst op klossen.

  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het Kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVI, band 1, p. 138-139.

Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadhuis van Boekhoute [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76373 (Geraadpleegd op 16-05-2021)