Teksten van Eclectisch burgerhuis

Burgerhuis in eclectische stijl ()

Historiek en context

Voornaam burgerhuis in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de reder Louis Gutjahr, naar een ontwerp door de architect Carl Ludwig Goldhagen uit 1895. Samen met het aanpalende nummer 25 gesloopt voor een appartementsgebouw in 1991.

Louis Gutjahr (Gernsheim, 1847-Auerbach, 1919), een schipperszoon afkomstig uit de Zuid-Duitse deelstaat Baden, vestigde zich in 1880 vanuit Mannheim als reder in Antwerpen. Met zijn eerste echtgenote Anne-Marie Gutjahr (°Gernsheim, 1851) had hij twee dochters, geboren in 1875 en 1877. Hij hertrouwde in 1903 met Catherine Elisabeth Schram (°Worms, 1879), die in 1904 zijn derde dochter ter wereld bracht.

Uit de koloniale handel die Louis Gutjahr in 1876 met zijn broer Andreas te Mannheim had opgericht, ontstond in 1887 de rederij en scheepsbevrachter Badische Actiengesellschaft für Rheinschiffahrt und Seetransport, actief in de binnenscheepvaart op de Rijn. Het bedrijf dat over een vloot rijnaken, haveninstallaties en pakhuizen in Mannheim, Ludwigshafen, Antwerpen en Rotterdam beschikte, baatte onder meer ook een reguliere lijn voor sneltransport van goederen uit tussen Mannheim en respectievelijk Antwerpen en Rotterdam, in aansluiting op de Red Star Line en de Holland-Amerika-Lijn. Na een fusie en overname door de deelstaat Baden, trok voormalig algemeen directeur Gutjahr zich in 1913 terug op zijn landgoed in Auerbach (Bensheim).

De uit Dortmund afkomstige Carl Ludwig Goldhagen die in 1887 ook al de bedrijfsgebouwen van de Badische Actiengesellschaft aan het Verbindingsdok had ontworpen, lijkt in Antwerpen actief te zijn geweest van 1882 tot 1899, met vooral van oorsprong Duitse families als cliënteel. Naast Gutjahr voerde hij met name ook opdrachten uit voor Albert von Bary, bekend als de ‘Duitse burgemeester van Antwerpen’.

Architectuur

De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, telt een souterrain, en drie bouwlagen onder een pseudo-mansardedak (leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een hoge, geblokte, natuurstenen sokkel, onderscheidt zich door een plastisch, rijk uitgewerkt neobarok decor. Symmetrisch van opzet en horizontaal geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op het middenrisaliet. Dit laatste wordt gemarkeerd door een rechthoekige erker op zware consoles uitgewerkt met maskerkoppen, en boven de kroonlijst bekroond door een dakvenster met voluten, driehoekig fronton en topstuk. Rechthoekige deur en vensters op de eerste twee bouwlagen, rondboogvensters op de bovenste verdieping, in zwaar geornamenteerde omlijstingen met op de bel-etage een driehoekig fronton. Klassiek hoofdgestel met een gekorniste kroonlijst; flankerende dakkapellen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1895#531; vreemdelingendossier 481#44886.

Auteurs:  Braeken, Jo

Eclectisch burgerhuis ()

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien), eclectische stijl met plastische, rijk uitgewerkte neobarokdecoratie, uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op hoge, geblokte, natuurstenen sokkel. Benadrukte middentravee met erker op zware consoles uitgewerkt met maskerkoppen; hoger opgaand dakvenster in omlijsting met voluten, driehoekig fronton en topstuk. Rechthoekige en rondboogvensters, op bovenverdiepingen in geornamenteerde omlijstingen, onder meer met driehoekig fronton op bel-etage.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita