Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Eclectische villa, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1915 door J. De Walsche, gemeenteontvanger. In een beboomde tuin gelegen woning met vernieuwd hek en brug over de beek die de Stationsstraat aflijnt. Opvallende villa door haar speelse vormgeving en kleurrijk baksteengebruik. Hoofdvolume met twee traveeën en twee bouwlagen onder hoge afgewolfde zadeldaken, met gemarkeerd linker zijrisaliet met gebogen erker met bekronend ijzeren balkonhek, overkragende afgeronde topgevel op uitgelengde consoles, verbonden door een boogfries en een getrapt topstuk (verdwenen ijzeren bliksemafleider). De deurtravee met halfcirkelvormig portaal wordt op de bovenverdieping geaccentueerd door een overhoeks geplaatst erkertorentje heden met nieuw piramidedak. Het geheel is opgetrokken uit witte en grijze baksteen voor speklagen en decoratieve elementen en arduin voor dorpels, lateien, dek-en kraagstenen. Bewaard origineel schrijnwerk met dubbele deur met beglaasde panelen met fraai ijzerwerk en bovenlicht met roedeverdeling en gestructureerd gekleurd glas. De aansluitende rechtervleugel met één bouwlaag onder zadeldak afgewerkt met een zijtrapgevel is opgetrokken uit oranjerode baksteen met witte speklagen en afgelijnd door een boogfries.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen