erfgoedobject

Vrije Basisschool

bouwkundig element
ID
76427
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76427

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Vrije basisschool. Stichting van een klooster en school door de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo van Opwijk in 1870 in een bestaand herenhuis aan de straat, ter beschikking gesteld door mevrouw Franck-Ribeuville. Uitgebreid met klaslokalen en een grote zaal in 1879. In 1925 werd door de vzw Parochiale werken een nieuw schoolgebouw opgericht achter in de tuin. In 1995 werd het kloosterhuis en een deel van de oude schoolgebouwen aan de straatzijde gesloopt en vervangen door een nieuwe baksteenbouw.

Behouden schoolvleugel in de tuin, van elf traveeën onder pannen zadeldak opgetrokken in een verzorgde baksteenarchitectuur van oranjerode baksteen op een grijze plint, op twee gevelstenen gesigneerd en gedateerd: "Ph. en G. Reychler/ aannemers/ Eekloo/ 1925" en "E.H.Tack/ E.H. Palms/ Bouchaute/ 1925". Gemarkeerde hoger oplopende deurtravee met pseudodriehoekig fronton. Ruime getoogde vensters in dito muurnissen, gescheiden door sierankers, ritmeren de speelplaatsgevel. De hoger oplopende travee wordt gemarkeerd door een mijterboogvormig spaarveld doorbroken door gekoppelde getoogde venstertjes en een bakstenen nis met Heilig Hartbeeld op de borstwering. Bakstenen niskapel met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje op de plaats van een Lourdesgrot.

  • DIERICKX C., Het parochiaal en godsdienstig leven in 1900 in Groot-Assenede, in De Twee Ambachten, Themanummer: Anno 1900, VIII, 2, oktober 2000, p. 10-16.

Bron     : BOGAERT C. & LANCLUS K. 2002: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vrije Basisschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76427 (Geraadpleegd op 17-06-2021)