Vrije Basisschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrije Basisschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw

Beschrijving

Vrije basisschool. Stichting van een klooster en school door de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo van Opwijk in 1870 in een bestaand herenhuis aan de straat, ter beschikking gesteld door mevrouw Franck-Ribeuville. Uitgebreid met klaslokalen en een grote zaal in 1879. In 1925 werd door de vzw Parochiale werken een nieuw schoolgebouw opgericht achter in de tuin. In 1995 werd het kloosterhuis en een deel van de oude schoolgebouwen aan de straatzijde gesloopt en vervangen door een nieuwe baksteenbouw.

Behouden schoolvleugel in de tuin, van elf traveeën onder pannen zadeldak opgetrokken in een verzorgde baksteenarchitectuur van oranjerode baksteen op een grijze plint, op twee gevelstenen gesigneerd en gedateerd: "Ph. en G. Reychler/ aannemers/ Eekloo/ 1925" en "E.H.Tack/ E.H. Palms/ Bouchaute/ 1925". Gemarkeerde hoger oplopende deurtravee met pseudodriehoekig fronton. Ruime getoogde vensters in dito muurnissen, gescheiden door sierankers, ritmeren de speelplaatsgevel. De hoger oplopende travee wordt gemarkeerd door een mijterboogvormig spaarveld doorbroken door gekoppelde getoogde venstertjes en een bakstenen nis met Heilig Hartbeeld op de borstwering. Bakstenen niskapel met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje op de plaats van een Lourdesgrot.

• DIERICKX C., Het parochiaal en godsdienstig leven in 1900 in Groot-Assenede, in De Twee Ambachten, Themanummer: Anno 1900, VIII, 2, oktober 2000, p. 10-16.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen