Gemeentehuis van Grimminge

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Geraardsbergen
Deelgemeente Grimminge
Straat Grimmingeplein
Locatie Grimmingeplein 2, 10, Geraardsbergen (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Geraardsbergen (actualisaties: 08-05-2007 - 31-05-2007).
  • Adrescontrole Geraardsbergen (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Geraardsbergen (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Grimminge

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Gemeentehuis Grimminge
gelegen te Grimmingeplein 10 (Geraardsbergen)

Deze bescherming is geldig sinds 11-06-2010.

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Dorpskom Grimminge

Deze bescherming is geldig sinds 14-10-1976.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het neoclassicistisch gemeentehuis dateert uit 1896. Tegen de gevel werd de oude roepsteen geplaatst en een stichtingsplaat. Het pand werd te klein en in 1926 werd het uitgebreid met een nieuwbouw op het voormalige café 'De Swaene'.

Het neoclassicistisch getint bakstenen gebouwtje telt drie traveeën en twee verdiepingen onder een zadeldak (gegolfde rode Boomse pan). De benedenverdieping wordt gekenmerkt door twee grote segmentboogvormige openingen (links publieke urinoirs met groen geschilderde houten afsluiting en centraal een segmentboogvormige dubbele toegangsdeur). De bovenverdieping wordt geritmeerd door pilasters met imposten die een booglijst schragen. De rondboogvensters hebben spaarvelden. De gevelbekroning gebeurt door middel van een gekorniste kroonlijst met centraal driehoekig fronton voorzien van het wapenschild van de gemeente en opschrift "gemeentehuis". Het historische schrijnwerk bleef bewaard. In het fronton prijkt trots het wapenschild: een tabaksplant op gouden achtergrond, op een hoogte van sinopel. Het schild uit 1844 verwijst naar de lokale tabaksteelt.

Links en rechts werd het oorspronkelijke gemeentehuis uitgebreid met 20ste-eeuwse gebouwen.

Het rechter bijgebouw heeft een lijstgevel met drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met rode Boomse dakpannen. Centraal is een rondbogige voordeur voorzien geflankeerd door twee rondboogramen op de begane grond. Op de eerste verdieping zien we drie segmentboogvormige ramen. De gevel is afgewerkt met hoeklisenen. Er is een doorlopende waterlijst net boven de eerste bouwlaag en een cordonlijst ter hoogte van de dorpels op de eerste verdieping. Eronder is een gestucte lijst aangebracht. Het schrijnwerk werd vernieuwd.

Links van het oudste volume staat een nieuwbouwvolume/hoekpand van één en drie traveeën en twee bouwlagen onder een half schilddak met rode pannen. Een cordonlijst ter hoogte van de dorpels van de bovenverdieping deelt de gevels in. Vierkante ramen en een licht geaccentueerde, vooruitspringende rondbogige voordeur onder hardstenen druiplijst delen de langsgevel verder in. De kopgevel telt één raam per verdieping waarbij de bovenste uitgewerkt is als porte-fenêtre met een smeedijzeren balkon. Boven het raam is het opschrift 'gemeentehuis' aangebracht. Onder het dak zien we een gepleisterde en geschilderde lijst tot boven de ramen. De negblokken worden door middel van schilderwerk geaccentueerd. Het historische schrijnwerk bleef bewaard.

De oorspronkelijke binnenindeling bleef bewaard maar heeft geen bijzondere kwaliteiten.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002329, Gemeentehuizen Oost-Vlaanderen (MERTENS J., 2010).

Bron: -

Auteurs: Mertens, Joeri

Datum tekst: 2010

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Grimmingeplein

Grimmingeplein (Geraardsbergen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.