erfgoedobject

Art-nouveau-winkelhuis

bouwkundig element
ID
7645
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7645

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art-nouveau-winkelhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dit art-nouveau-winkelpand werd rond 1909 gebouwd voor K. Korpes, wonende in de Simonsstraat 12. Het ontwerp werd getekend door François Dens, die actief was van omstreeks 1905 tot begin jaren 1950, ontplooide een succesvolle loopbaan in dienst van de burgerij en het bedrijfsleven. In het begin van zijn carrière koos hij voor de toen modieuze art nouveau, in een sobere uitvoering.

Het winkelhuis telt drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak, en bestaat uit een winkel met achterliggende woning op de begane grond, en appartementen op de verdiepingen. De lijstgevel kreeg een wit bakstenen parement, met art-nouveau-ornamentiek waarvan de mozaïekpanelen onder de kroonlijst het opvallendste zijn. De begane grond wordt ingenomen door een winkelpui, die grotendeels vernieuwd is. Enkel de deur met ijzeren traliewerk is nog bewaard. Op de eerste verdieping rechthoekige vensteropeningen met ijzeren borstweringen, op de derde bouwlaag segmentbogige met bewaard schrijnwerk met sierlijk verdeeld bovenlicht.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1909 # 38.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Art-nouveau-winkelhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7645 (Geraadpleegd op )