erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

bouwkundig element
ID
76459
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76459

Juridische gevolgen

Beschrijving

Achterin gelegen aan de kleine Buisbeek bezijden de voetweg die de Benedenstraat met de Nachtegaallaan verbindt. Opgericht in 1878 uit dankbaarheid voor een bekomen genezing en hersteld in 1953. Aan de achterzijde omgeven door twee beuken en een linde, aan de voorzijde door een meidoornhaag.

Rechthoekige bakstenen kapel onder Vlaams pannen zadeldak. Puntgevel bekroond door een ijzeren kruis en geopend door een licht gedrukte rondbogige toegang. Lijstgevels afgelijnd met dubbele overhoekse muizentand.

Open kapel met rechte sluiting en afgeknot keperbooggewelf; wanden en plafond afgedekt met blauw geschilderde houten panelen. Rondboognis met ijzeren hek waarin een Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbeeld, een Heilig Hartbeeld en een gekruisigde Christus aan het kruis. Boven de nis houten planken met het geschilderde opschrift: "ONZE LIEVE VROUW VAN LOURDES BID VOOR ONS WIJ DIE/ TOT U ONZE TOEVLUCHT NEMEN 1878-1953".

  • B.T.K. LEEFMILIEU, Inventaris kapellen Grimbergen, onuitgegeven studie van de gemeente Grimbergen, 1979, nummer 31.
  • De Humbeekse Kapellekesroute (brochure), Humbeek, 1998.
  • SPINAEL, H., Humbeek, vroeger en nu, Kapelle-op-den-Bos, 1967, p. 107.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76459 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.