Heden vrije basisschool. De school werd gesticht in 1884 door toedoen van pastoor Ronsmans, het onderwijs werd verstrekt door de zusters van de Heilige Vincentius à Paulo van Opwijk.
Oorspronkelijk klooster van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag van 1885 (zie gevelsteen aan de achtergevel) en een schoolgebouw in de tuin. Het klooster werd in het tweede kwart van de 20ste eeuw aan weerszijde uitgebreid (zie bouwnaden achtergevel) en in de jaren 1950 ten westen hiervan nogmaals vergroot met klaslokalen opgericht naar ontwerp van de Beigemse architect Frans Somers (zie gevelsteen). Het oude schoolgebouw werd uitgebreid in 1930, 1931 en 1933 met steun van Baron Lunden; recent werd het oudste gedeelte gesloopt en vervangen door een nieuwbouw.
Aan de straat gelegen voormalig klooster, heden schoolgebouw, van acht traveeën en twee en een halve bouwlaag onder doorlopend kunstleien (gedeeltelijk) schilddak (nok parallel aan de straat), waarvan de vierde tot de zesde travee dateren van 1885 en de uitbreidingen uit de jaren 1920. Vernieuwd geel bakstenen parement met benadrukte lintvoeg op een gecementeerde plint en afgelijnd door een houten kroonlijst op klossen. Getoogde muuropeningen met hardstenen dorpels; houten T-vensters met roedeverdeling. Rechts voetgangersdoorgang met rechthoekig deur bekroond door een rondboognisje met Mariabeeld.
Bakstenen achtergevel met twee duidelijke verticale bouwnaden (zie bouwchronologie); gelijkaardige ordonnantie als de voorgevel en naast de deur een bijna onleesbare gevelsteen: "P.A.R./ ?/ 1885".
Interieur: grotendeels aangepast, nog enkele originele elementen op het gelijkvloers zijn onder meer het binnenschrijnwerk, de cementtegelvloeren en de hal met trap, decoratieve ceramieke wandtegels en scheiboog op imposten; op de tweede bouwlaag onder meer de voormalige kapelruimte met tongewelf, de deuren met decoratief verwerkt glas en de trap naar de mansarde.
Klassengebouw op de speelplaats opgetrokken in 1930. Baksteenbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien zadeldak, nok loodrecht op de straat. Later uitgebreid met lagere aanbouw van 1933. Lijstgevel met dubbelhuisopstand verticaal geritmeerd door verdiepte vensterpartijen en horizontaal door de doorgetrokken arduinen lekdrempels en tandlijst onder de vernieuwde kroonlijst. Op de eerste bouwlaag grote rechthoekige muuropeningen onder metalen I-balken en getoogde ontlastingsbogen; op de verdieping getoogde vensteropeningen met arduinen hoek- en sluitstenen en verluchtingsgaten onder de dorpel. Bewaard houten schrijnwerk. Nagenoeg blinde achtergevel.
- SPINAEL, H., Humbeek, vroeger en nu, Kapelle-op-den-Bos, 1967, p. 191-193.
- 100 jaar Parochiale School Humbeek. Jubileumfeesten 1985, (brochure, 1985).