Onze-Lieve-Vrouw Boskapel

Beschrijving

De kapel, opgericht ter ere van Maria, troost der verdrukten, is gelegen aan de westelijke rand van het Gravenbos (zie Warandestraat nummers 100-102). De huidige kapel werd opgetrokken in 1996 door Jozef Van Den Trappen (zie gevelsteen) ter vervanging van een kapel van 1829 die er als volgt uitzag: rechthoekige gecementeerde eenbeukige kapel onder overkragend pannen zadeldak met bekronend ijzeren kruis, puntgevels aan weerszijde afgewerkt met lobvormige windborden die een rondboog beschrijven; voorgevel met rechthoekige deuropening; achtergevel met gekruisigde Christus. Tot de bouw van de Lourdesgrot in 1954 (Westvaartdijk, hoek Sasdreef), was dit de meest bezochte kapel van Humbeek waarin voorheen een 16de- eeuws houten Mariabeeldje stond (heden in privébezit). Mogelijk wijst dit op een oudere oorsprong van de gebedsplaats; de kapel is echter niet terug te vinden op de oude kaarten (zie Kaartboek van de abdij; 1699 en de Ferrariskaart, 1771-1778).

De Boskapel is gesitueerd op een ruime rechthoekige, door laurierkers omzoomde site en wordt vooraf gegaan door enkele zitbanken. Bakstenen eenbeukige kapel onder overkragend pannen zadeldak op houten korbelen en bekroond door een ijzeren kruis. Blinde vensters in een houten omlijsting en met hardstenen latei. Puntgevel met rechthoekige toegang onder houten latei waarboven een oude tekst over het "Boschkapelleken". Achtergevel met gerecupereerde gekruisigde Christus op een vernieuwde hardstenen sokkel.

Eenvoudig bepleisterd interieur met zitbanken tegen de zijgevels, achterwand met gerecupereerde wit en blauw geschilderde houten deur met beglaasd en getralied bovenstuk. Opschrift op de bovenste deurregel: "AVE MARIA" en op de middelste: "O.L.V. TROOST DER BEDRUKTEN BVO". Onderste deurpaneel met afbeelding van het Heilig Hart en opschrift in banderol "HET H. HART VAN ONZE/ MOEDER MARIA BID VOOR ONS". Gepolychromeerd en bekleed beeld van Maria met kind, naar verluidt een kopie naar het oorspronkelijk 16de-eeuwse beeld.

• B.T.K. LEEFMILIEU, Inventaris kapellen Grimbergen, onuitgegeven studie van de gemeente Grimbergen, 1979, nummer 33.
  • De Humbeekse Kapellekesroute (brochure), Humbeek, 1998.
  • MERGAERTS, G., Humbeek in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1982, nr. 17.