Voormalig tramstation en tramloodsen van het type A, (het eerste type ontwikkeld door de Nationale Maatschappij van de Buurtspoorwegen tussen 1887 en 1889) en als eerste depot opgetrokken in de periode 1887-1888 langs de lijn Brussel-Humbeek, plechtig geopend op 14 september 1889 en afgeschaft in 1961. Het in 2000-2001 gerestaureerde tramstation werd ingericht als woning, de tramloodsen worden gebruikt als opslagplaats van het Museum voor de Oudere Technieken (Grimbergen).
Beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 18 november 1997.
L-vormig tramstation van twee bouwlagen onder vernieuwde gecombineerde zadeldaken met rode pannen bestaande uit een diepgericht vooruitspringende volume met voorheen op het gelijkvloers de wachtzaal en de trapzaal en op de verdieping de woonvertrekken van de stationschef en rechts aanpalend een breed volume waarin voorheen een bureel en een kleine opslagplaats. Eenvoudige baksteenbouw op een dito plint geopend door al dan niet gekoppelde steekboogvensters met hardstenen dorpels en steekboogdeuren. Rijker uitgewerkt diephuis met gebruik van accentuerende donkere baksteen voor onder meer hoekpilasters, gevelaflijning, muurbanden en omlopende druiplijsten op gestrekte uiteinden onder een ver uitstekend dak met decoratieve windborden. Boven de hoofdingang in de puntgevel paneel met het opschrift "HUMBEEK". De centrale deur in de noordoostelijke zijgevel werd verbouwd tot venster.
Achter het stationsgebouw en schuin ingeplant ten opzichte van de straat, twee gekoppelde tramloodsen onder verspringende zadeldaken (mechanische pannen) met decoratieve windborden: links de locomotieven loods en het atelier en rechts de wagenloods. Baksteenbouw met verwerking van donkere baksteen voor de plint, hoek)pilasters, aflijning van de puntgevels en oculi. Frontgevels respectievelijk geopend door twee en drie poorten onder ijzeren I-profielen die met de invoering van de elektrische tram in 1925 centraal werden doorbroken, heden deels gedicht. Zijgevels met brede getoogde vensters.
Interieur: houten dakconstructie met ijzeren trekkers.
Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Van Damme M. 2005: Tramstation en tramloodsen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/76484 (geraadpleegd op ).
Voormalig tramstation, met woning en loodsen, daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw.
Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Tramstation en tramloodsen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39297 (geraadpleegd op ).