Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaand burgerhuis

Beschrijving

Achterin gelegen, gedeeltelijk vrijstaand herenhuis gebouwd in opdracht van aardappelhandelaar Binst; als een L-vormig volume ingetekend op het kadaster in 1888 op een voorheen onbebouwd perceel en circa 1943 verbouwd tot het huidige volume op onregelmatige plattegrond. Stond in verbinding met het voormalige bedrijf aan de Westvaartdijk nummer 315. Voortuin afgesloten door een recent laag bakstenen muurtje en decoratief smeedijzeren hek.

Oorspronkelijk breed dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak in een eclectische stijl met neoclassicistische inslag van circa 1888 en circa 1943 aan weerszijde uitgebreid in dezelfde stijl. Decoratief uitgewerkte bakstenen lijstgevel op een gecementeerde plint gemarkeerd door een centrale deurtravee in risaliet vergezeld van verdiepte venstertraveeën afgelijnd door overhoekse muizentand; horizontaliserende muurbanden in gesinterde baksteen; een hardstenen cordon en met leeuwenkoppen bedekte steigergaten. Op het gelijkvloers rechthoekige voormalige beluikte vensters met hardstenen dorpels en dito lateien onder getoogd ontlastingsboogje en getoogde vensters op de verdieping; houten T-vensters met glas in lood. Hardstenen plattebandomlijsting onder getoogd ontlastingsboogje; houten deur met bovenlicht ingevuld met glas in lood. Houten kroonlijst met meander- en dropmotief. Naar verluidt werden het interieur en het schrijnwerk in de jaren 1950 vernieuwd.

• Mondelinge informatie van de huidige eigenaar.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Humbeek: 1888/17 en 1943/7.