erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
76486
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76486

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien) uit de jaren 1920-30. Decoratief uitgewerkte bruine bakstenen voorgevel met gebruik van gele en rode baksteen voor de muurbanden en boogvelden, gecementeerde muurvlakken en hardsteen voor de plint, consooltjes, doorgetrokken balkonplaat en panelen op de borstwering. Gecombineerde lijst- en hoger opgetrokken mijtervormige puntgevel met enkelhuisopstand; de venstertravee in risaliet heeft op de verdieping een klein afgerond balkon met smeedijzeren hekwerk aan weerszijde afgelijnd door dubbele lisenen eindigend op de doorgetrokken balkonplaat. Rondboogvensters, op het gelijkvloers met flankerend bolmotief en in de top een rechthoekig venster uitgewerkt als een tweezijdig erkertje. Verdiepte rondboogdeur bekroond door het opschrift "RUST / EN / LUST". Houten schrijnwerk met roedeverdeling in de bovenlichten. Houten kroonlijst op klossen en korbelen.

  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, deel 2n, Vlaams Brabant, Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 295.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76486 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.