erfgoedobject

Gekoppelde dorpswoningen

bouwkundig element
ID
76488
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76488

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gekoppelde dorpswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gekoppelde dorpswoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Dubbelwoonst in spiegelbeeldschema van vier traveeën en twee bouwlagen onder een vernieuwd pannen zadeldak, nok parallel aan de straat, van 1924 (zie gevelsteen).

Decoratieve bakstenen lijstgevel versierd met gele baksteen voor onder meer de muurbanden, boogstenen, consolen en paneeltjes op de borstwering en blauwe hardsteen voor onder meer de plint, aanzet- en sluitstenen panelen op de borstwering en jaarsteen. Twee enkelhuizen met centraal gekoppelde deurtraveeën onder een verhoogde puntgevel. Rond- en korfboogvormige muuropeningen met behouden houten schrijnwerk op de verdieping en in de top. Eenvoudige houten bakgoot en decoratief uitgewerkte windveer in de top.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Humbeek: 1925/1.
  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, deel 2n, Vlaams Brabant, Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 295.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gekoppelde dorpswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76488 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.