Teksten van Langgestrekte hoeve

Langgestrekte hoeve ()

Omhaagde, langgestrekte, neotraditionele hoeve in de zuidwestelijke hoek door een overluifelde inrijpoort verbonden met een haaks op de straat ingeplant bedrijfsgebouw, heropgebouwd in 1919 door toedoen van het Zwitserse hulpcomité "Oeuvre Suisse Belge", zie jaarankers en gevelsteen in de westelijke zijgevel. In 1993 volledige verbouwd tot woning waarbij in dezelfde stijl enkele muuropeningen werden bijgemaakt, anderen aangepast en dakvensters toegevoegd.

Langgestrekte hoeve oorspronkelijk bestaande uit een diepgerichte langsschuur en breed stal- en woongedeelte op een rechthoekige plattegrond onder gecombineerde zadeldaken en aan de achtergevel een kleine lagere uitbouw. Neotraditionele uitwerking door onder meer het gebruik van aandaken, schouderstukken, vlechtingen, uilengat, kruisvensters, rondboogdeur met oculus, rondboogpoort met imposten, sluitsteen en druiplijst en dakvensters met tuitgeveltjes. Een overluifelde korfboogpoort verbindt het woonhuis met een dienstgebouw ten westen: noordelijke zijtuitgevel met aandak, schouderstukken, vlechtingen, uilengat en klein rechthoekig venstertje.

• Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, deel 2n, Vlaams Brabant. Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 296.

Auteurs:  Van Damme, Marjolijn

Huis ()

Op de hoek met Molenstraat, woonhuis in neotraditionele stijl, na de Eerste Wereldoorlog opgetrokken dank zij het Oeuvre Suisse Belge (OSB), zoals aangeduid op de met groen begroeide zijgevel door jaarankers 191(?).

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne