erfgoedobject

Burgerwoning en fabrieksgebouw

bouwkundig element
ID: 76502   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76502

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woning en aluminiumfabriek "Aluminium Perfect" van de familie Willems gebouwd in 1949. Oorspronkelijk productie van speelgoed, later huishoudartikelen en heden fantasievoorwerpen.

Mooi bewaard geheel in een vage art-decostijl bestaande uit een driekwart vrijstaande woning met achterin gelegen aanpalende fabriek voorafgegaan door een pleintje met aan de straat een parterre en bomen.

Markant hoekhuis met afgeronde hoek van twee bouwlagen onder een gecombineerd leien zadel- en tentdak en aan de achterzijde een éénlaagse uitbouw onder plat dak. Baksteenbouw met benadrukte lintvoeg op een hardstenen plint verlevendigd met zwarte geglazuurde tegels in de vensterzuiltjes. Speelse uitwerking van de lijstgevels door middel van verspringende verticaliserende, horizontaliserende en gebogen muurvlakken; gevarieerde muuropeningen, onder andere drielichten en patrijsvensters; een sterk verdiept portaal en een uitgesproken daklijst. Aan de erfzijde beglaasde smeedijzeren vleugeldeur. Het oorspronkelijk houten en ijzeren schrijnwerk bleef bewaard.

Fabriek in E-vorm aansluitend op het woonhuis en opgetrokken in eenzelfde, doch vereenvoudigde stijl. Het centrale deel is voorbehouden voor burelen.

  • SPINAEL, H., Humbeek, vroeger en nu, Kapelle-op-den-Bos, 1967, p. 227-228.

Bron     : Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Damme, Marjolijn
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerwoning en fabrieksgebouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76502 (Geraadpleegd op 22-01-2020)