erfgoedobject

Villa Rega

bouwkundig element
ID: 76504   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76504

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Rega
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Vrijstaande, iets achterin gelegen dorpsvilla genaamd "Villa Rega" in eclectische stijl met vage neotraditionele inslag; naar verluidt gebouwd door de directeur van de eternitfabriek in Kapelle-op-den-Bos circa 1916 en later aan de achterzijde verhoogd en uitgebreid. Voortuin afgesloten door een haag en een restant van een smeedijzeren grille tussen bakstenen pijlers.

Een combinatie van verschillende volumes van twee bouwlagen en een souterrain op een onregelmatige plattegrond: met name een hoektoren op vierkante plattegrond onder een afgeknot kunstleien tentdak bekroond door een opengewerkt klokkentorentje vergezeld van een dwars en diepgericht volume onder kunstleien zadeldaken. Verzorgde baksteenbouw op een plint van breuksteen en blauwe hardsteen voorzien van een fraaie geveldecoratie in gele baksteen onder andere in de ontlastingsbogen en boogfries en blauwe hardsteen voor onder andere de hoekkettingen, muurbanden, cordons, vensteromlijstingen, druiplijsten en paneeltjes op de borstwering. De voorgevel met dubbelhuisopstand wordt gemarkeerd door een uitspringende eerste travee in de vorm van een hoektoren, een lijst- en een hoger opgetrokken tuitgevel met drielobbig spaarveld in de top. Rechthoekige vensters onder rond- of segmentbogig ontlastingssysteem en dito druiplijsten. Korfboogvormige deuromlijsting met rechthoekige deur en bovenlicht. Vernieuwde kroonlijst en schrijnwerk.

Interieur: grotendeels behouden indeling, vloeren en lambrisering in eternit; plafonds met eenvoudig lijstwerk en oorpronkelijk binnenschrijnwerk met behouden hang- en sluitwerk.

  • Mondelinge informatie van de huidige bewoners.

Bron     : Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Damme, Marjolijn
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Villa Rega [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76504 (Geraadpleegd op 05-08-2020)