Stoeterij van het Gravenkasteel

Beschrijving

Voormalige wijdbekende stoeterij (fokkerij) van volbloedpaarden van het Gravenkasteel (nummers 100-102), heden manege. Aan de straat gelegen semi-gesloten complex ten zuidwesten van het kasteel. Opgetrokken in een uniforme eclectische neotraditionele stijl ondanks twee bouwfasen. De noordwestelijke en noordoostelijke volumes werden gebouwd in opdracht van baron Theophile Lunden circa 1904 (kadastrale registratie) en uitgebreid tot de huidige configuratie in opdracht van zijn zoon baron Leopold Lunden naar ontwerp van J. De Boeck in 1910 (zie gevelsteen) hoewel pas in 1936 kadastraal opgetekend.

Goed bewaard geheel bestaande uit éénlaagse bakstenen stallen en een tweelaags woonhuis rondom een onregelmatige, quasi driehoekige binnenplaats toegankelijk via een ijzeren pijlpuntpoort aan de Warandestraat en een korfboogpoort in de zuidwestelijke stallen. Een monumentaal poortgebouw met kasteelallures verbindt de noordwestelijke met de zuidwestelijke stallen en geeft toegang tot de rotonde achter het gebouwencomplex.

Smeed- en gietijzeren toegangspoort tussen bakstenen pijlers met breukstenen plint en hardstenen deksteen waarop een betonnen gesteelde bol. Eenvoudig hek met aflopend beloop van de makelaar naar de bovenregel versierd met krulmotief; ronde spijlen met grotendeels verdwenen lanspunten en een pijnappelbekroning op de linker stijl. Rechts van het hek een laurierhaag.

Links van het hek pittoresk woonhuis opgebouwd uit verspringende volumes van hoofdzakelijk twee bouwlagen op een onregelmatige, geknikte plattegrond in een eclectische stijl met neo-Vlaamse en cottagestijl invloed van 1910 naar ontwerp van J. De Boeck. Het gelijkvloers is voorbehouden aan berging; het woongedeelte op tweede bouwlaag is bereikbaar via een buitentrap aan erfzijde. Baksteenbouw op een gecementeerde plint onder complex vernieuwd pannen zadeldak versierd met gecementeerde muurbanden en ruitvormige verluchtingsgaten van gesinterde baksteen; getoogde muuropeningen in een alternerende bakstenen en gecementeerde hoek- en negblokomlijsting en boogstenen in gesinterde baksteen grotendeels met bewaard wit en rood geschilderd houtwerk met roedeverdeling. Voorheen houten kroonlijst en windborden op uitgelengde consolen, zie sporen op de baksteen. Geknikte erfgevel met inspringende lijstgevel gecombineerd met een puntgevel, in de oksel trap onder pannen lessenaarsdakje gecombineerd met een terras op houten korbelen en houten hekwerk. Onder de trap hondenhok met rondboogdeurtje. Oostelijke zijgevel met klimmende boogfries en uitgewerkte schouw op consooltjes. Aangepaste westelijke zijgevel, deels met recente leien bebording.

Bakstenen paardenstallen van één bouwlaag op een gecementeerde plint met dito hoekblokken onder vernieuwde zwarte en rode pannen zadeldaken met laadvensters onder zadeldakjes. Getoogde staldeuren onder segmentboog van gesinterde baksteen in een alternerende bakstenen en gecementeerde hoek- en negblokomlijsting geflankeerd door ruitvormige verluchtingsgaten van gesinterde baksteen. Rechthoekige tweeledige houten deuren met getoogd bovenlicht met roedeverdeling, oorspronkelijk rood en wit geschilderd.

Vrijstaand noordoostelijk volume van dertien traveeën van circa 1904, waarvan eertijds de laatste traveeën woonhuis, nu verbouwd tot cafetaria waarbij een deur- en vensteropening werden verwisseld en de achterzijde uitgebreid met een houten rustieke constructie. Achter dit stalgedeelte recente hangar. Noordwestelijke stallen van negen traveeën circa 1904 opgetrokken als een vrijstaand volume en in 1910 aan de linkerzijde uitgebreid met een poortgebouw en een daarop haakse verspringende stalvleugel van tien en zes traveeën.

Monumentaal poortgebouw met kasteelallures van drie traveeën en één bouwlaag onder plat dak; de uiterste traveeën worden ingenomen door paardenboxen. Bakstenen erfgevel op gecementeerde plint, bovenaan met lichte uitkraging op een dubbele rij gesinterde baksteen bekroond door kantelen en overhoekse pijlers. Centrale rondboogpoort geflankeerd door ruitvormige verluchtingsgaten en getoogde staldeuren op dezelfde wijze uitgewerkt als de stalvleugels. Gelijkaardige doch meer representatief uitgewerkte veldzijde met afgeronde hoeken voorzien van ronde torentjes met kantelen en pseudo-schietgaten op een uitkragende halfronde sokkel; blinde gecementeerde vensters.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Humbeek: 1904/1 en 1936/3.
  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, deel 2n, Vlaams Brabant. Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 290-292.
  • DAELEMANS Fr., Het kasteel van Humbeek, Humbeek, 1996.
  • MERGAERTS, G., Humbeek in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1982, nummer 23.

Bron     : Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Damme, Marjolijn