Raadhuis en gerechtshof Gravenhuis

Beschrijving

"Gravenhuis", voormalig raadhuis en gerechtshof opgetrokken omstreeks 1700 door de plaatselijke heer le Cocq (zie wapenschild boven deur). De gevangenis die bij elk gerechtshof hoorde stond op de Westvaartdijk. Later werd het pand als woongelegenheid en winkel ingericht met toevoeging van een winkelpui in de laatste travee, heden vervangen door een klein venster.

Vermoedelijk behoorden ook de twee aanpalende panden, Oostvaartdijk nummers 397-398, tot het gebouw, hierop wijzen onder meer de doorlopende nokhoogte en het gebruik van witte natuursteen voor onder meer de plint, muurbanden, deuromlijsting en steigergaten die een gelijkaardige kroonlijsthoogte aanduiden. De panden werden later met een halve bouwlaag verhoogd en de ordonnantie volledig gewijzigd; nummer 397 kreeg een nieuw parement.

Gedeeltelijk vrijstaand hoekhuis op rechthoekige plattegrond van zes + één afgeschuinde + één travee en anderhalve bouwlaag voor de eerste drie traveeën en één bouwlaag voor de overige; onder een vernieuwd, zwarte pannen, gecombineerd zadel- en schilddak van circa 1700 doch met grotendeels 19de-eeuws uitzicht. Het enige zichtbare restant van de oorspronkelijke toestand is de markante afgeschuinde hoektravee opgetrokken uit witgeschilderde natuursteen verhoogd met een witgeschilderde bakstenen dakkapel onder gebroken fronton. Barokke deur met bovenlicht in een doorlopende kwarthol geprofileerde kalkzandstenen plattebandomlijsting, heden gedicht. Rechthoekige deuromlijsting met uitgespaarde zwikken voorzien van imposten en een sluitsteen, bekroond door een rechthoekig bovenlicht eveneens met uitgespaarde zwikken onder een geprofileerde waterlijst; waarin een rechthoekig getralied venster met gebogen zijkanten.

Dakvenster onder vernieuwd zwart pannen zadeldakje, voorzien van een rechthoekig venster met kwarthol geprofileerde kalkzandstenen omlijsting, lateiconsooltjes, imposten en sluitsteen onder een omlopende waterlijst; bekroond door het gepolychromeerde wapenschild van de familie le Cocq onder het gebroken fronton.

Flankerende met schijnvoegen gecementeerde lijstgevels op een dito plint, geopend door rechthoekige muuropeningen, de vensters op het gelijkvloers waren oorspronkelijk beluikt.

Naar verluidt eenvoudig interieur met behouden kelders met tongewelven.

• Mondelinge informatie van de eigenaar.
  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, deel 2n, Vlaams Brabant. Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 297-298.
  • SPINAEL, H., Humbeek, vroeger en nu, Kapelle-op-den-Bos, 1967, p. 56-57.
  • WAUTERS, A., Histoire des environs de Bruxelles, Brussel, 1855, heruitgave onder leiding van F. MARIEN, dl. 5, Brussel, 1972, p. 198.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn