erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel

bouwkundig element
ID
76510
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76510

Juridische gevolgen

Beschrijving

Door bomen omgeven Onze-Lieve-Vrouw-van-Scherpenheuvelkapel op de zuidelijke oever van de Aabeek. Oorspronkelijk hing er op ongeveer dezelfde plaats een kapelletje in een lindeboom die tevens dienst deed als grenspaal tussen Humbeek, Zemst en Grimbergen. Na het verdwijnen van de boom in 1842 werd een stenen kapel opgericht die in 1976 vernieuwd werd.

Bakstenen pijlerkapel op een smalle sokkel die naar boven toe trapsgewijs verbreed onder een leien zadeldak met houten windborden en bekronend kruis in similisteen. Spitsboogvormige nis met beglaasd smeedijzeren hekje, fraai gesneden houten Mariabeeld met Kind.

  • B.T.K. LEEFMILIEU, Inventaris kapellen Grimbergen, onuitgegeven studie van de gemeente Grimbergen, 1979, nr. 35.
  • De Humbeekse Kapellekesroute, brochure, Humbeek, 1998.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76510 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.