Villa Vrijheidsmin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Vrijheidsmin

Beschrijving

"Villa Vrijheidsmin" werd gebouwd in 1915 ter vervanging van de vernielde brouwerswoning van brouwerij / mouterij "Sint-Michael" die was gesitueerd op het braakliggende stuk grond links van de woning. Voor de verdere geschiedenis zie Westvaartdijk nummer 333-334.

Decoratief opgevat onderkelderd breedhuis met enkelhuisopstand van twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak van 1915. Baksteenbouw verlevendigd door het gebruik van witte en gele geglazuurde baksteen en blauwe hardsteen voor de muurbanden, hoekstenen en druiplijsten. Lijstgevel op hardstenen en breukstenen plint afgelijnd door een houten kroonlijst op klossen met tandlijst en dropmotief. Korfboogvormige muuropeningen voorzien van hardstenen, witte en gele geglazuurde boog- en sluitstenen onder hardstenen druiplijstje op gekrulde uiteinden, op de bovenverdieping met art-nouveau-inslag. Boven de deur hardstenen cartouche met opschrift: "1639 VILLA 1915/ VRIJHEIDSMIN". Bewaard schrijnwerk alsook het gekleurde glas.

• Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, deel 2n, Vlaams Brabant. Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 298-290.
  • MERGAERTS, G., Humbeek in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1982, nummers 4, 5, 7, 26 en 35.
  • SPINAEL, H., Humbeek, vroeger en nu, Kapelle-op-den-Bos, 1967, p. 173-174.