Geheel van drie burgerhuizen in art-nouveaustijl gebouwd in opdracht van de heer A. De Coninck, naar een ontwerp door Jan Van Weert uit 1906. Het vastgoedproject behoort tot het vroege oeuvre van de architect, die in Antwerpen actief was van omstreeks 1900 tot kort na de Tweede Wereldoorlog. Het ontwerp is representatief voor de gematigde art-nouveaustijl, die hij tijdens zijn beginjaren beoefende.
Het vastgoedproject vormt een symmetrisch geheel van drie volgens spiegelbeeld- en repeterend schema gekoppelde burgerhuizen met verspringende kroonlijsthoogte. Met een gevelbreedte van drie traveeën voor het middenpand en twee ongelijke traveeën voor de zijpanden, omvatten de rijwoningen drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevels hebben een parement uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, geaccentueerd door grijze of rode baksteen voor speklagen en ontlastingsbogen. Van blauwe hardsteen is gebruik gemaakt voor de plint, lateien, lekdrempels en hoekblokken. Alternerend asymmetrisch en axiaal van opzet, ligt de klemtoon in de zijpanden op het brede zijrisaliet, en in het middenpand op de middenas. Beide worden op de eerste verdieping geaccentueerd door een respectievelijk driezijdige en rechthoekige houten erker op een draagstructuur van ijzeren I-balken, ondersteund door smeedijzeren consoles, en met een gietijzeren balkonborstwering als bekroning. Verder beantwoorden de opstanden aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van korf- en rondbogige of rechthoekige deur- en vensteropeningen. Meest opmerkelijk zijn de geglazuurde tegelpanelen met kleurrijke art-nouveau-guirlandes, samengesteld uit in verband geplaatste plaquettes. Het houten schrijnwerk van inkomdeuren en vensters is integraal bewaard op nummer 30 en op de inkomdeur na in nummer 32; smeedijzeren keldertralies en voetschrapers.
De plattegronden beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Geheel van drie burgerhuizen in art-nouveaustijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195364 (geraadpleegd op ).
Eenheidsbebouwing in art-nouveaustijl, uit het begin van de 20ste eeuw. Bakstenen lijstgevels met erkers en ijzeren balkons. Diverse muuropeningen en sobere baksteenmozaïeken; typerende afwerking van de kroonlijsten.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Geheel van drie burgerhuizen in art-nouveaustijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7653 (geraadpleegd op ).