erfgoedobject

Directeurswoning De Villa

bouwkundig element
ID: 76539   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76539

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige directeurswoning van schoenfabriek Oscar Stevens, naar verluidt vroeger ook zogenaamd "De Villa", volgens het kadasterarchief van 1946. Getuige van de lokale schoennijverheid die te Serskamp tot ontwikkeling kwam tijdens het interbellum en een bloei kende tot in de jaren 1960.

Halfvrijstaand burgerhuis van twee bouwlagen onder kruisende pannendaken met later toegevoegde dakkapellen en met dakoverstek. Gevelparement van gele baksteen met dieperliggende horizontale voeg en met royale verwerking van hardsteen in de omlijstingen van de muuropeningen en de plint. Geaccentueerde hoektravee met arduinen bekleding op de begane grond waarin een omlopend rechthoekig venster met decoratieve hoekpenant geflankeerd door twee ronde vensters. Inkom met beglaasde ijzeren deur in de zijgevel gericht naar het bijbehorende bedrijfsgebouw. Rechthoekige vensters.

  • RUYS R. – DE SUTTER H. e.a., Bijdrage tot de geschiedenis van Serskamp, Serskamp, 1980, p. 97.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2003


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Directeurswoning De Villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76539 (Geraadpleegd op 23-02-2020)