Pachthoeve van het klooster van Tussenbeke

Beschrijving

Voormalige pachthoeve van het klooster van Tussenbeke, ook gekend als "Pierens Hof", gelegen aan de vroegere dreef leidend naar het verdwenen klooster en nu doorsneden door de spoorlijn Gent-Brussel. Na de opheffing van het klooster (1783), werd de hoeve in 1798 verkocht aan Frans De Naeyer, rentenier uit Gent. Later verkocht aan de familie Uyttendaele.

Nieuwe vrijstaande woning, volgens het kadasterarchief gebouwd in opdracht van de familie Uyttendaele in 1936. Bebloemd voortuintje afgesloten met sierlijk ijzeren hekwerk in art-decostijl en met ijzeren voetgangershek aan bakstenen pijlers leidend naar de voordeur.

Burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien). Brede lijstgevel met centrale, licht uitspringende deurtravee en hoeklisenen verbonden door bogenfries op arduinen consoles. Parement van rode baksteen met contrasterend witte bakstenen in muurbanden en bogen. Aflijnende getande houten kroonlijst met klossen. Getoogde vensters en deuren, op arduinen dorpels voorzien van mooi schrijnwerk met roedeverdeling en gekleurd glas in de bovenlichten. Vensters met schuiframen. Vleugeldeur met deurlichten van gestructureerd glas en ijzerwerk. Boven de deur, deurvenster met gebogen ijzeren balkonhek.

Parallel aan de straat en links van het huidige boerenhuis gelegen langgerekt bedrijfsgebouw uit midden 19de eeuw en aansluitend vroegere boerenhuis omgevormd tot stallen. Verankerde en gewitte baksteenbouw op gepikte plint en onder verspringende pannen zadeldaken. Erfgevel van de vroegere woning deels schuilgaand achter hok in snelbouwsteen. Rood gekleurde gecementeerde gevel met imitatie baksteenvoegen en speklagen. Behouden rechthoekige deuropening in zandstenen omlijsting met kwartholle dagkanten en neggen. Bolkozijnen bovenlicht met tussendorpel op geprofileerde consoles en opschrift “Anno 1738”, dat zou verwijzen naar het jaar van de heropbouw van de kloosterhoeve. Behouden samengestelde balkenlaag waarvan moerbalk met geprofileerd uiteinde en wolfstandmotief. Stallen met getrapte bakstenen daklijsten en overwegend muuropeningen met houten latei.

• DE SUTTER H., Het klooster van Tussenbeke, Serskamp, 2005, p. 20.
  • FRANÇOIS W. – MELCKENBEECK B., De norbertinessen van het klooster Tussenbeek, Serskamp, 1983, p. 82, 85.
  • RUYS R. – DE SUTTER H. e.a., Bijdrage tot de geschiedenis van Serskamp, Serskamp, 1980, p.69-70.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena