is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met brouwershuis
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met brouwershuis
Deze vaststelling was geldig van tot
Voormalige hoeve met brouwershuis van brouwerij De Mey, bijhorend vroeger brouwerijgebouw met ijsfabriekje en weverijgebouw. Gebouwencomplex met semigesloten aanleg rondom een onregelmatige vijfzijdige binnenplaats, een aanleg die al bestond in de eerste helft van de 19de eeuw met uitzondering van de vleugel ten oosten aan de straatzijde. Wellicht teruggaand op een oudere hoeve. Volgens het kadasterarchief in 1834 al eigendom van de familie De Mey. In de periode 1870-1880 aan de straatzijde (ten oosten) door de gebroeders Charles, Désiré en Francois De Mey toegevoegde bouw. Door Philemond De Mey- Pante in 1882-1884 nog vergrote en verbeterde huizen en in 1889 achterin gelegen landgebouw omgevormd tot brouwerij (volgens kadasterarchief). Na de Eerste Wereldoorlog genaamd "Brasserie de l’Aigle" en vanaf 1921 "Meyke’s Brouwerij". Nog volgens het kadasterarchief in 1920 oprichting van de weverij De Mey palend aan de brouwerij gevolgd door vergroting van de bedrijfsgebouwen (1925 en 1935). Naar verluidt na de Tweede Wereldoorlog opnieuw opgestarte brouwerij gepaard met verhoging van de bedrijfsgebouwen voor productie van onder meer "Gala" bier. Na stopzetting van de brouwerij werd de volledige brouwinstallatie in de jaren 1950 verwijderd. Ook de weverij, die tijdens de Tweede Wereldoorlog parachutestof vervaardigde, stopte haar activiteit in de jaren 1950. Het landelijke gebouwencomplex omvat nu drie woningen met loods voor landbouwmateriaal in de achterliggende bedrijfsgebouwen.
Ten noordoosten L-vormig voormalig brouwershuis (nummer 1A) met aan de straat gelegen voorgevel van boerenburgerhuis en links aansluitend poortgebouw met vroegere conciërgewoning in verankerde baksteenbouw onder doorgetrokken pannen zadeldak. Verhoogde begane grond van vijf traveeën met opkamers op huiskelder. Lijstgevel met dubbelhuisopstand onder gewitte bepleisterde daklijst en op blauwgrijs geschilderde bepleisterde plint met keldervensters. Vensters met behouden schrijnwerk en luiken op hardstenen lekdrempel. Verdiepte deur in geprofileerde hardstenen omlijsting voorafgegaan door trap van vier treden. Deur met verzorgd schrijnwerk en bovenlicht.
Brede korfboogpoort aan hengsels met doorrit geflankeerd door pilasters. Rechts ervan een laag korfboogpoortje van voetgangersdoorgang bekroond door een gevelkapelletje. Korfbogige beeldnis met getraceerde beglazing gevat in een bakstenen omlijsting met pilastertjes en bekronend frontonnetje, voorzien van Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind. Gedicht venster in de linker venstertravee. Zuidelijk gerichte erfgevel van het aanvankelijke boerenhuis boven de voordeur op een gevelsteentje gedateerd 1625. Vermoedelijk in de jaren 1880, gelijktijdig met de straatgevel aangepaste gevelafwerking: zwarte beraping met gewitte omlijstingen rond de muuropeningen. Buitenkeldertrap met luik onder opkamervenster. Lage korfboogdeur in natuurstenen omlijsting met kwarthol profiel druiplijstje. Aflijnende gewitte geprofileerde daklijst onder hanggoot. Pannen zadeldak met houten dakkapel boven de deurtravee. Links aanleunende lage annex met plat dak. Gerenoveerd interieur.
Ten noorden gelegen werkhuis onder pannen zadeldak, heden in slechte staat. Baksteenbouw met gevelberaping, uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Blinde straatgevel met rechts onder daklijst een spitsbogig bakstenen gevelnisje bekroond door gewit kruis en voorzien van Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.
Ten westen, achter ruim gekasseid binnenerf gelegen brouwerijgebouw . Verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldak met breed klimmend dakvenster van droogzolder. Erfgevel voorzien van industriële vensters met I-latei. Ten zuiden aanpalend fabrieksgebouw van de voormalige weverij van drie bouwlagen met plat dak, daterend uit het interbellum met jongere aanpassingen. Tussenwand met bewaarde houten isolatiedeur van koelruimte als rest van het geïncorporeerde ijsfabriekje.
Links aanleunend laag bedrijfsgebouw onder drie pannen raekemdaken en met ronde fabrieksschoorsteen. Zuidelijke erfzijde met tot lage woning gerenoveerde vroegere varkensstallen en conciërgewoning (nummer 3).
Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Is deel van
Boeygem
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met brouwershuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76545 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.