Heilig Hartkapel met haag en knotlinden

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Gelegen op de splitsing van de straat met een veldweg naar de dries te Hulst (Wichelen), tegenover de voormalige hoeve nummer 15 aan de overzijde van de straat, voorheen het "Hof van Boeygem" en vroegere eigendom van de familie Dalschaert. Schuin ingeplante wegkapel op een met liguster omhaagd en geplaveid perceeltje en aan de achterzijde geflankeerd door twee geknotte linden.

Kapel in neogotische stijl volgens het kadasterarchief in 1875 nieuw gebouwd door Frédéric Dalschaert, landbouwer en eigenaar van de hoeve nummer 15. Kapel toegewijd aan het Heilig Hart en aan Sint-Antonius Abt (zie steen), waaraan jaarlijks op 17 januari (feestdag van Sint-Antonius) en bij de paardenwijding met Boeygemkermis in augustus een mis wordt opgedragen. Kleine devotiekapel met driezijdige sluiting onder zadeldak (kunstleien) en twee zilverkleurige topkruisen. Baksteenbouw op een grijs geschilderde plint met imitatievoegen. Voorpuntgevel onder rood geschilderd dakoverstek geritmeerd door bakstenen lisenen en met kruismotieven in het decoratieve metselwerk. Centrale tudorboogvormige deur onder spitsboogveld. Twee kleine deurlichten met decoratief gesmeed traliewerk. Een recente, gepolijste hardstenen plaat met kruis en opschrift "H. Hart/ Kapel/ Verering van/ St. Antonius ABT", rechts van de voordeur, vermeldt de patroonheiligen van de kapel. Achter- en zijgevels voorzien van baksteenfries met spitsboogjes tussen lisenen en drie spitsboogvensters met ijzeren roeden.

Bepleisterd en beschilderd interieur met dito gewelf met trekstangen. De sjabloonschildering op de muren is van jongere datum. Op sommige plaatsen is nog een oudere blauwgrijze afwerkingslaag te zien. De oorspronkelijke neogotische aankleding is deels behouden: een rode, gele en zwarte tegelvloer met bloemmotief, een marmeren altaar met Heilig Hartbeeld achter een jonger exemplaar, een aantal gepolychromeerde heiligenbeelden op consoles met opschrift van onder meer Sint-Antonius Abt, Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, Heilig Hart, Sint-Jozef en Sint-Benedictus, een offerblok (met relikwie van 1895) voor Sint-Franciscus Xaverius van 1895 en één voor Sint-Antonius Abt. Voorts een ingelijste kruisweg (chromolitho uit Parijs) en een fraaie houten neogotische relikwiekast naar verluidt afkomstig van een klooster. Recent houten beeld van Sint-Antonius door Jan Sterckx van 1985.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena