Villa Rustoord ()

De villa Rustoord werd in 1937-1938 opgetrokken in modernistisch getinte stijl met art-deco-elementen.

Historiek

De villa Rustoord met omringende tuin gelegen in een straatbocht aan de Damstraat, werd in opdracht van De Ridder, burgemeester van Serskamp van 27 maart 1933 tot februari 1939, naar een ontwerp van architect Jos Lycke (Wetteren) van 1937 gebouwd (zie bouwplan in privébezit). Volgens mondelinge bron liet burgemeester De Ridder de villa op latere leeftijd bouwen als privéwoning voor hem en zijn echtgenote. De bouw werd kadastraal genoteerd in 1938 als volledige nieuwbouw. De bouwheer zou verwant geweest zijn aan de oprichter van het voormalige café ’t Anker van 1907, opgetrokken door handelaar V. Bogaert en achteraan grenzend aan de tuin van villa Rustoord.

Op vraag van Charles Van Herreweghe, gemeenteraadslid, schepen en later burgemeester, werd begin de jaren 1940 een minder kwalitatieve kopie van de villa Rustoord gerealiseerd in de Nieuwstraat 52 te Serskamp.

Beschrijving

Villa Rustoord is een modernistisch getinte woning met elementen in art-decostijl, gelegen in een ruime tuin. De villa is aan de straat afgesloten door een concaaf geplaatst witgeschilderd ijzeren openzwaaiend hek en afsluiting in art-decostijl op gepleisterde muurtjes, eveneens ontworpen door architect Lycke maar volgens een door de architect bijgewerkt plan in een iets gewijzigde vorm gerealiseerd. Het hekwerk werd recent vakkundig gerestaureerd, de sterk verweerde spijlen werden door identieke exemplaren vervangen. De onderkelderde villa telt twee bouwlagen en wordt afgedekt door een kruisend tent- en schilddak (kunstleien) met opvallende vernieuwde dakoverstek, onderbroken door twee liggende dakkapellen. De verzorgde baksteenbouw heeft heden een gewit, ruw gecementeerd gevelparement op een contrasterende plint van zwart geglazuurde baksteen met dieperliggende lintvoegen. De balkonleuningen werden door de vorige eigenaars hermetst in grijze baksteen. De uitgedachte asymmetrische gevelopstand, met afgeronde erkers van salon en vroegere eetkamer en bekronende gemetste balkons contrasterend met de rechthoekige vensterpartijen en hoekige dakoverstek, dynamiseren het ontwerp en geven de villa een speels karakter. De ronde vorm wordt op diverse plaatsen hernomen, zoals in de fraaie rondboogvormige vleugeldeur voorzien van glas en ijzerwerk met fonteinmotief onder een afgerond balkon in de uitspringende hoek tussen de vroegere eetkamer en salon. Volgens mondelinge gegevens en bewaarde documenten stuurde architect Lycke op vraag van de bouwheren zijn eerste deurontwerp bij en creëerde een nieuwe versie met krul- of fonteinmotief dat stilistisch volledig aansluit bij het hekwerk. Links van de voordeur verlicht een rondlicht met gedraaid ijzeren traliewerk het trappenhuis, rechts ervan getrapte ladderramen voorzien van fraaie glasramen met geometrische motieven in zwart en wit.

De benadrukte inkompartij wordt voorafgegaan door een breed gebogen bordes begrensd door bloembakken waarvan er twee naar oorspronkelijk model terug toegevoegd werden.

De vensters zijn uitgevoerd als liggende rechthoekige en als brede rondboogvormige muuropeningen met bewaard witgeschilderd metalen schrijnwerk met roedeverdeling; deze van de ronde uitbouwen zijn gedeeld door halve kolommen. Architect Lycke introduceerde eveneens een zeer merkwaardig en vernieuwend soort uitklapbaar zonweringsysteem annex rolluik ter hoogte van de ronde uitbouwen, dat nu aan herstelling toe is.

Het terras tegen de achtergevel is voorzien van een brede pergola, waarvan de ronde schachten naar bestaand model recent vernieuwd en een balkenlaag als drager voor begroeiing toegevoegd werd.

Interieur

Het met zorg bewaarde interieur herbergt nog steeds de oorspronkelijke ruimte-indeling en aankleding in art-decostijl, opgebouwd rond de ruime traphal gedomineerd door een opengewerkte bordestrap verlicht door ladderramen met zwart en wit loodglas. De volhouten trapleuning wordt geopend door patrijspoorten in chromé-omlijsting, overeenstemmend met het rondlicht naast de voordeur, en wordt bovenaan afgedekt door een chromébuis als handgreep van de trapleuning. De traphal is in vergelijking met de andere ruimten zeer ruim en echt opgevat als de voornaamste ontvangstplaats, wat ook blijkt uit de omschrijving als “bijzonderste ingang” op het bijgewerkt bouwplan van de voordeur. In het merendeel van de kamers zowel op de begane grond als de bovenverdieping bleven de oorspronkelijk binnendeuren en vensters met gestileerde krukken, hang- en sluitwerk, deurgehelen met ingebouwde kasten met handgreep in art-decomotief, tegelvloeren, parket in salon, marmeren schouwen met corresponderende venstertabletten vrij gaaf behouden. Architect Lycke gebruikte de beschikbare ruimte optimaal en ontwierp ruimtebesparend door te werken met gestileerde strakke vormen voor schouwmantels en vast ingewerkt meubilair zoals de vermelde deurgehelen met ingemaakte kasten in de voormalige keuken en schotelhuis (nu eetplaats en keuken), slaap- en badkamers. De plaatsing van vensters doorlopend over de gehele breedte van de afgeronde uitbouwen in salon en voormalige eetplaats, versterkt het ruimtelijk effect van deze kamers, zorgt voor een mooi uitzicht op de tuin en creëert zelfs een soort “zeegevoel” typerend voor villa’s aan de kust.

De oorspronkelijke open hoekportiek aan de noordzijde werd door latere eigenaars ingericht als bibliotheek. Daartoe werd de aanvankelijk opengewerkte zijmuur opgevuld met een rondbogig venster stilistisch overeenstemmend met het overige schrijnwerk en voorzien van een gerecupereerd glas-in-loodvenster.

Tuin

De L-vormige tuin is samengesteld uit twee samengevoegde kadastrale percelen. Het perceel waarop de villa staat vertoont nog deels de vroegere genivelleerde tuinaanleg, met slingerende padenstructuur, hoge spar, taxusboom en geplaveid terras rechts van de woning naast de oprit.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002308, geografisch pakket Wichelen.

Villa Rustoord ()

Villa "Rustoord" met omringende tuin in straatbocht, gebouwd in opdracht van burgemeester De Ridder naar ontwerp van architect Jos Lycke (Wetteren) van 1937.

Modernistisch getinte woning met elementen in art-decostijl, gelegen in ruime tuin met witgeschilderde ijzeren hek en afsluiting eveneens in art-decostijl op gepleisterde muurtjes. Onderkelderde villa van twee bouwlagen onder kruisend tent- en schilddak (kunstleien) met opvallend dakoverstek. Baksteenbouw met heden gewit, ruw gecementeerd gevelparement op plint van zwart geglazuurde baksteen met dieperliggende lintvoegen. Balkonleuningen hermetst in grijze baksteen. Asymmetrische gevelopstand met afgeronde erkers van salon en eetkamer en bekronende gemetste balkons. Hal met voordeur onder balkon, uitspringend in de hoek tussen eetkamer en salon en voorafgegaan door een breed gebogen bordes.

Rondboogvormige vleugeldeur voorzien van glas en ijzerwerk met fonteinmotief; links ervan een rondlicht met ijzeren traliewerk en rechts ervan getrapte ladderramen van het trappenhuis, voorzien van fraaie glasramen met geometrische motieven in zwart en wit. Liggende rechthoekige en brede rondboogvormige muuropeningen met bewaard witgeschilderd ijzeren schrijnwerk met roedeverdeling, vensters van ronde uitbouwen gedeeld door halve kolommen. Terras tegen achtergevel voorzien van een brede pergola.

Interieurinrichting grotendeels behouden. Indrukwekkend trappenhuis met opvallend uitgewerkte bordestrap.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena