Heilige Anna- en Antoniuskapel

Beschrijving

Aan de straat ingeplante wegkapel. Voorheen telde de straat twee wegkapellen: één op de hoek aan het kruispunt met Dorpstraat en Moleneed en één aan de overzijde van de straat aan de hoek met de Perrestraat. Ze werden al aangeduid op de topografische kaart van 1863 en ook nog op die van 1938 (nadien verdwenen). Huidige wegkapel tussen beide voorgaande opgericht in 1954 (zie gevelstenen). Neogotisch getinte bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond en afgedekt met kruisende zadeldaken (kunstleien). Voorgevel met door daklijst geaccentueerde scherpe punttop bekroond door een gesmeed ijzeren topkruis. In de geveltop aangebrachte arduinen steen in spitsboognis met opschrift "HH Anna/ Antonius/ ter ere". Spitsbogige deuropening met beglaasde houten vleugeldeur. Linker zijpuntgevel met twee spitsboogvormige vensters voorzien van ijzeren roeden. In achtergevel, oculus met ijzeren radvenster.

Op het altaar, polychroom beeld van Heilige Anna met Maria, geflankeerd door Heilig Hartbeeld en Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, beide op houten wandsokkel, voorts nog verschillende beelden onder meer Heilige Jozef met kind, Sint-Theresia, Heilige Antonius, Sint-Antonius van Padua, Sint-Jozef, kruisbeeld, en bloemenstolpen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena