erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
7657
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7657

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd naar een ontwerp door architect Michel De Braey uit 1907. Waar de bouwplannen de gezusters A. en E. Van Rijswijck als opdrachtgevers vermelden, werd de bouwaanvraag ingediend door J. De Pooter, een bankier uit Lier. De rijwoning in halfopen bebouwing behoort tot de meer eenvoudige realisaties van de architect, die kort voordien al twee herenhuizen aan de Van Putlei had ontworpen, zijn eigen woning en het hotel Van Engelen. Sinds eind jaren 1880 actief als architect, maakte De Braey omstreeks de eeuwwisseling naam met prestigieuze hotels in diverse neostijlen of landhuizen in cottagestijl. Tot de belangrijkste werken uit deze rijpe fase van zijn loopbaan behoren het Gemeentehuis van Wijnegem en de Saint-Boniface Anglican Church in de Grétrystraat.

Opgetrokken uit bak- en natuursteen op een arduinen plint, omvat het gebouw een souterrain, twee bouwlagen en een mansardedak (leien). De nauwelijks versierde, drie traveeën brede voorgevel beantwoordt aan een symmetrische compositie, horizontaal geleed, met een lichte klemtoon op de middenas, en een klassiek hoofdgestel. Bij de begane grond, opgevat als een rechthoekige erker, sluiten het balkon met smeedijzeren borstwering en het drielicht van de bovenverdieping aan, gemarkeerd door een centraal entablement. Hogerop wordt de brede houten dakkapel met pilasters en een gebogen fronton, geflankeerd door typisch zinken oeils-de-boeuf. In de sobere zijgevel is het centrale inkomportaal opmerkelijk als loggia uitgewerkt. Waar het houten schrijnwerk van de deur en vensters met kleine roedeverdeling in het bovenlicht behouden bleef, zijn het voortuinhek, het tuinpoortje en de deurluifel verwijderd. De dienstingang is een latere toevoeging.

De plattegrond wordt over de volledige breedte van de woning opgedeeld door de centrale traphal, ontdubbeld door de diensttrap. Volgens de bouwplannen neemt de woonkamer op de begane grond de straatzijde in, en een suite van salon en eetkamer, de office en het terras de tuinzijde. De bovenverdieping omvat twee slaapkamers, met een badkamer in de smalle achterbouw. Slechts bereikbaar via de diensttrap biedt de mansarde ruimte aan de meidenkamers, de zolder en de logeerkamer; de keuken met keukenlift bevindt zich in het souterrain.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1907#993.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7657 (Geraadpleegd op )