erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwekapel

bouwkundig element
ID
76572
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76572

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kleine neogotische wegkapel, volgens opschrift op een nieuw aangebrachte gevelsteen werd de kapel in 1876 gebouwd door C.J. Bettens uit Serskamp. Kapel op rechthoekige plattegrond met vlakke sluiting, onder een steil zadeldak met kunstleien. Opgetrokken in donkergrijs en rood baksteenmetselwerk. Voorpuntgevel onder een dakoverstek met wit geschilderde houten windveer. In de geveltop een kruis in uitspringende rode baksteen. Spitsboogvormige deuropening in een omlijsting van grijze en rode baksteen, houten deur met IHS monogram op het traliewerk van het deurlicht en een blind bovenlicht met ingeschreven driepas.

De zijgevels en achtergevel zijn opgebouwd in afwisselende lagen van vier rijen donkergrijze en rode bakstenen. Beide zijgevels zijn voorzien van een klein spitsboogvormig venster met decoratieve ijzeren tracering, hoeklisenen en getrapte daklijst op tandlijst. Blinde koorzijde.

Gepleisterd en geschilderd interieur. Lichtblauw geschilderd houten altaar op twee zuiltjes en met in reliëf op de beeldconsole een vlammend hart met doornenkroon en kruisje. Beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en zittende Jezus met spelende kinderen onder het altaar.


Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Onze-Lieve-Vrouwekapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76572 (Geraadpleegd op )