Oude toren, ruïne van oud kasteel van de heren van Herzele

Alternatieve naam De Burcht

• Inventarisatie Herzele (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

Op dit moment is dit object beschermd en vastgesteld.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Oude toren, ruïne van oud kasteel van de heren van Herzele

is beschermd als monument Kasteel van de Heren van Herzele

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Kasteel van de Heren van Herzele: omgeving

Typologieburchten, torens, walgrachten
Datering11de eeuw

Beschrijving

Lager gelegen terrein met zogenaamd "Oude toren", en grondvesten van het verdwenen omwalde donjon, gelegen ten zuiden van de kerk. Zandstenen toren met rechthoekige muuropeningen, overblijvende hoektoren van een rechthoekige versterkte burcht, in de 11de eeuw opgericht door Boudewijn IV, graaf van Vlaanderen, deel uitmakend van de tweede verdedigingslijn tegen de Duitse keizers. Woonplaats van de heren van Herzele, verschillende malen vernield en heropgebouwd. In 1579, na verwoesting door de Spanjaarden, niet meer heropgebouwd wegens geldgebrek van de toenmalige bewoners, prins Willem d'Espinoy en Ernestine van Arenberg. De ruïne werd verkocht, één toren bleef behouden om het privilegierecht te doen gelden. Restauratie in 1972.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea