erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Bartholomeus

bouwkundig element
ID: 76576   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76576

Juridische gevolgen

Beschrijving

Basilicale neogotische kerk van 1877-1880, naar ontwerp van architect Edmond Serrure, ter vervanging van een kerk van 1108, vernieuwd in 1787, afgebroken in 1876; de toren bleef bewaard. De huidige toren dateert van 1890 naar ontwerp van architect Jules Goethals (Aalst). Omringend, ommuurd kerkhof.

De plattegrond ontvouwt een vierkante westtoren, een driebeukig schip van zes traveeën, een koor met een rechte travee en driezijdige koorsluiting, noordelijke en zuidelijke sacristie. Toren van zandsteen; bakstenen schip, koor en transept op afgeschuinde plint; middenbeuk en koor onder zadeldaken (leien), zijbeuken onder lessenaarsdaken, afgewolfd ten oosten (leien). Traveeën gemarkeerd door steunberen met versnijdingen. Muuropeningen in geprofileerde omlijstingen van natuursteen. Westgevel met zandstenen toren, met aanleunend, halfrond zuidelijk traptorentje. Segmentboogdeur met arduinen geprofileerde archivolt op gesculpteerde consooltjes, daarboven en opzij spitsboogvensters met vernieuwde tracering, spitsboogvormige galmgaten in omlijsting van arduin. In noord- en zuidgevel, spitsboogvensters met afzaat; oculi als bovenlicht. Koor met oculus in de rechte travee en lancetvensters met negblokken in de koorsluiting.

Interieur: schip en zijbeuken geritmeerd door spitsboogarcaden op ronde zuilen. Kruisribgewelven.

Mobilair: Hoofd- en zijaltaren door J. Reuse (Edingen) van 1882; preekstoel door J. Reuse, circa 1882. Orgel door P.C. Van Peteghem (tussen 1823 en 1846), gerestaureerd en getransformeerd door F. Hooghuys (Geraardsbergen), in 1879.

  • VANDENBUSSCHE C., Fotorepertorium, Karton Herzele, Brussel, 1976, p. 13.

Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskern Hillegem

  • Is deel van
    Hillegemplein

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Parochiekerk Sint-Bartholomeus [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76576 (Geraadpleegd op 11-07-2020)