Boerenburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Hillegem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Hillegem

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve, gelegen ten westen van de kerk (hoek Diepestraat-Steenweg). Deels vernieuwde bakstenen gebouwen met diverse volumes onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats. Ten westen, rechthoekige inrijpoort opgenomen in dienstgebouw. Ten zuiden, boerenburgerhuis met voortuintje met gesmeed ijzeren hek. Dubbelhuistype met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Baksteenbouw; voorgevel bekleed met gele en roodbruine faiencetegels. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels. Segmentboogdeur in geriemde omlijsting van arduin. Erfgevel met zelfde ordonnantie. Rechts, beraapte, links, gecementeerde zijpuntgevel. Sterk verbouwde aanhorigheden.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

Alleen het boerenburgerhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw en het voortuintje met gesmeed ijzeren hek bleven bewaard. De rechterzijgel is niet meer beraapt maar werd nu ook gecementeerd.

• Informatie verkregen van de gemeente (14 december 2021).
  • Google Maps, Streetview, Kerkstraat 5, Herzele [online] (geraadpleegd op 17 december 2021).