erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
76589
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76589

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling wordt geldig vanaf

Beschrijving

Mooi herenhuis van het dubbelhuistype, van vier traveeën en drie verdiepingen onder een zadeldak, daterend uit eind 18de eeuw. Lodewijk XVI-getinte bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel, op de begane grond gemarkeerd door licht uitspringend middenrisaliet. Arduinen puilijst, cordon en uitgewerkt entablement met gegolfde meanderlijst en gekorniste kroonlijst op klossen accentueren de bouwlagen. Grote rechthoekige vensters in een geprofileerde omlijsting van arduin, op bel-etage en bovenverdieping voorzien van verdiepte borstweringen verfraaid met palmetten, eierlijsten, festoenen en siervazen. Ramen met roedeverdeling. Muuropeningen van het middenrisaliet gevat in een meer uitgewerkte omlijsting, bekroond met lambrekijnen op de benedenverdieping en bel-etage. Gelijkaardige rechthoekige deur voorzien van houten waaier; steektrapje.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76589 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.