erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 76589   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76589

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Mooie herenwoning, dubbelhuistype, van vier traveeën en drie verdiepingen onder een zadeldak, daterend uit eind 18de eeuw. Lodewijk XVI-getinte bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel, op de begane grond gemarkeerd door licht uitspringend middenrisaliet. Arduinen puilijst, kordon en uitgewerkt entablement met gegolfde meanderlijst en gekorniste kroonlijst op klossen accentueren de bouwlagen. Grote rechthoekige vensters in een geprofileerde omlijsting van arduin, op bel-etage en bovenverdieping voorzien van verdiepte borstweringen verfraaid met palmetten, eierlijsten, festoenen en siervazen. Ramen met roedenverdeling. Muuropeningen van het middenrisaliet gevat in een meer uitgewerkte omlijsting, bekroond met lambrekijnen op de benedenverdieping en bel-etage. Gelijkaardige rechthoekige deur voorzien van houten waaier; steektrapje.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76589 (Geraadpleegd op 04-06-2020)