Wegom van Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Weeën

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ninove
Deelgemeente Denderwindeke
Straat Windekeveldweg, Heirebaan
Locatie Windekeveldweg zonder nummer, Heirebaan zonder nummer, Ninove (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ninove (actualisaties: 05-06-2007 - 10-08-2007).
  • Adrescontrole Ninove (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Ninove (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Wegom van Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Weeën

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

De zogenaamde "Wegom van Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Weeën" is een ommegang met voornamelijk kapelletjes uit midden 19de eeuw, midden de velden en weilanden. Driehoekig tracé: veldweg oplopend van de Plaats (ter hoogte van de parochiekerk) naar de molen (Heirbaan), vandaar verderlopend in noordoostelijke richting langs de Heirbaan om via een veldweg in zuidoostelijke richting terug op het vertrekpunt te komen. Onregelmatige inplanting van de kapelletjes aan beide zijden van de wegen.

Neogotische kapel in baksteen van één travee onder zadeldak (leien), uit eind 19de eeuw. Tuitgevel met spitsboogvormige muuropeningen. Verzorgd witgekalkt kapelletje op een gepikte plint, van 1863. Verticale ritmering door lisenen verbonden door een tandlijst; verdiept rondboogportaal en -vensters. Witgekalkte kapel met bekronend arduinen fronton, gedateerd 1873.

Eenvoudige bakstenen kapel van 1921.

Zandstenen niskapelletje met rechthoekige sokkel voorzien van inscriptie met naam van schenkers en jaartal 1768 in een casement; boogvormig nisje met hek onder een segmentboogvormige geprofileerde bekroning.

Neogotische kapel van 1885.

Twee eenvoudige gecementeerde kapellen, neogotisch en neoromaans getint (Heirbaan).

Mooie neoclassicistische kapel (Heirbaan) met twee traveeën en een halfronde afsluiting, onder zadeldak (kunstleien) voorzien van klokkenruiter. Datering 1861 op een gevelseen. Met schijnvoegen gecementeerde baksteenbouw met gebruik van arduin voor deuromlijsting, lekdrempels, kordons en imposten. Voorgevel geflankeerd door pilasters die een architraaf en driehoekig fronton met arduinen oculus en inscriptie dragen. Rondboogdeur in vlakke omlijsting met sluitsteen, gedateerd 1861. Rondboogvensters met kleine metalen roedeverdeling in de andere gevels. Interieur met arduinen altaar en pleisteren piëta.

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Denderwindeke

Denderwindeke (Ninove)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.