erfgoedobject

Wegom van Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Weeën

bouwkundig element
ID: 76595   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76595

Juridische gevolgen

Beschrijving

De zogenaamde "Wegom van Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Weeën" is een ommegang met voornamelijk kapelletjes uit midden 19de eeuw, midden de velden en weilanden. Driehoekig tracé: veldweg oplopend van de Plaats (ter hoogte van de parochiekerk) naar de molen (Heirbaan), vandaar verderlopend in noordoostelijke richting langs de Heirbaan om via een veldweg in zuidoostelijke richting terug op het vertrekpunt te komen. Onregelmatige inplanting van de kapelletjes aan beide zijden van de wegen.

Neogotische kapel in baksteen van één travee onder zadeldak (leien), uit eind 19de eeuw. Tuitgevel met spitsboogvormige muuropeningen. Verzorgd witgekalkt kapelletje op een gepikte plint, van 1863. Verticale ritmering door lisenen verbonden door een tandlijst; verdiept rondboogportaal en -vensters. Witgekalkte kapel met bekronend arduinen fronton, gedateerd 1873.

Eenvoudige bakstenen kapel van 1921.

Zandstenen niskapelletje met rechthoekige sokkel voorzien van inscriptie met naam van schenkers en jaartal 1768 in een casement; boogvormig nisje met hek onder een segmentboogvormige geprofileerde bekroning.

Neogotische kapel van 1885.

Twee eenvoudige gecementeerde kapellen, neogotisch en neoromaans getint (Heirbaan).

Mooie neoclassicistische kapel (Heirbaan) met twee traveeën en een halfronde afsluiting, onder zadeldak (kunstleien) voorzien van klokkenruiter. Datering 1861 op een gevelseen. Met schijnvoegen gecementeerde baksteenbouw met gebruik van arduin voor deuromlijsting, lekdrempels, kordons en imposten. Voorgevel geflankeerd door pilasters die een architraaf en driehoekig fronton met arduinen oculus en inscriptie dragen. Rondboogdeur in vlakke omlijsting met sluitsteen, gedateerd 1861. Rondboogvensters met kleine metalen roedeverdeling in de andere gevels. Interieur met arduinen altaar en pleisteren piëta.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Wegom van Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Weeën [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76595 (Geraadpleegd op 25-05-2020)