erfgoedobject

Hoeve in U-vorm

bouwkundig element
ID
76603
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76603

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Heden U-vormige hoeve, daterend uit de 19de eeuw, ingeplant aan een bocht van de straat op de hoek met de Vogelzangstraat. Witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint, op de drie zijden van een rechthoekig gekasseid erf met mestvaalt. Inrijpoort in het dienstgebouw ten westen. Ten noorden, imposant woonhuis van twee verdiepingen onder een schilddak (Vlaamse pannen). Muurankers met kram en krul en sporen van ontlastingsbogen aan de straatzijde zouden kunnen wijzen op een oudere kern. Erfgevel met getoogde vensters; voornamelijk blinde vensters op de bovenverdieping. Rechthoekige deur, rechts geflankeerd door rechthoekig venster. Achtergevel (Vogelzangstraat) met getoogde getraliede venstertjes gevat in een witgekalkte omlijsting van kleine baksteentjes. Getoogde, voornamelijk blinde vensters op de bovenverdieping. Rechthoekige muuropeningen in de korte straatgevel. Aanbouw onder lessenaarsdak in het verlengde van het boerenhuis; tweede inrijpoort onder ijzeren I-balk. Ten westen, stal onder zadeldak (Vlaamse pannen), gemarkeerd door gordijnboogvormig deurtje in een vlakke omlijsting van arduin met jaartal 1838. Dwarsschuur met rechthoekige muuropeningen ten zuiden. Bakstenen niskapelletje aan de straatzijde in een muur links van het woonhuis.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve in U-vorm [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76603 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.