erfgoedobject

Hoeve in U-vorm

bouwkundig element
ID: 76603   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76603

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Heden U-vormige hoeve, daterend uit de 19de eeuw, ingeplant aan een bocht van de straat op de hoek met de Vogelzangstraat. Witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint, op de drie zijden van een rechthoekig gekasseid erf met mestvaalt. Inrijpoort in het dienstgebouw ten westen. Ten noorden, imposant woonhuis van twee verdiepingen onder een schilddak (Vlaamse pannen). Muurankers met kram en krul en sporen van ontlastingsbogen aan de straatzijde zouden kunnen wijzen op een oudere kern. Erfgevel met getoogde vensters; voornamelijk blinde vensters op de bovenverdieping Rechthoekige deur, rechts geflankeerd door rechthoekig venster. Achtergevel (Vogelzangstraat) met getoogde getraliede venstertjes gevat in een witgekalkte omlijsting van kleine baksteentjes. Getoogde, voornamelijk blinde vensters op de bovenverd. Rechthoekige muuropeningen in de korte straatgevel. Aanbouw onder lessenaarsdak in het verlengde van het boerenhuis; tweede inrijpoort onder ijzeren I-balk. Ten westen, stal onder zadeldak (Vlaamse pannen), gemarkeerd door gordijnboogvormig deurtje in een vlakke omlijsting van arduin met jaartal 1838. Dwarsschuur met rechthoekige muuropeningen ten zuiden. Bakstenen niskapelletje aan de straatzijde in een muur links van het woonhuis.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve in U-vorm [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76603 (Geraadpleegd op 13-07-2020)