Maalderij Torrekens

Beschrijving

Voormalige Maalderij Torrekens, opgericht in 1930, doch althans buiten bedrijf alhoewel de technische installatie nog quasi-volledig is. De oorsprong van deze maalderij zou teruggaan tot een vroegere windmolen, welke sedert de 18de eeuw in deze omgeving stond.

Gecementeerd bakstenen gebouw van twee bouwlagen, drie traveeën in spaarvelden, onder zadeldak (kunstleien). Rechthoekige openingen onder ijzeren I-balk met rozetten; vensters op gelijkvloerse bouwlaag voorzien van ijzeren roedeverdeling; middentravee ingenomen door deur (waarboven opschrift "MAALDERY") en laaddeur. De binnenconstructie werd nog in hout uitgevoerd. De technische installatie wordt via centrale drijfasssen aangedreven door een viercilinder-Lister-dieselmotor (in 1930 tweedehands gekocht), en omvat nog twee koppels maalstenen (eerst genoemde afkomstig uit de vroegere windmolen) en een cilindermolen.

In achterbouw nog resten van een vroegere vuurmolen (stoom), thans omgevormd tot bergruimten. Eenlaagse bakstenen constructie onder zadeldak en lessenaarsdak (Vlaamse pannen), waarin ketel- en machineruimte nog herkenbaar zijn. In achtergevel ingebouwde ronde fabrieksschouw op vierkante schouwbasis.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle