erfgoedobject

Watermolensite Driscartmolen

bouwkundig / landschappelijk element
ID
76614
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76614

Juridische gevolgen

Beschrijving

Verlaten watermolen met prettig ensemble van gebouwen uit 18de doch vooral 19de eeuw.

Molen en molenaarshuis (nok loodrecht op rivier) met oudere doch verhoogde en aangepaste kern; behouden ijzeren waterrad en houten maalinrichting. Haaks dienstgebouw van baksteen onder zadeldak (pannen), gedateerd 1864 doch ankers en met initialen JVODB in baksteenkoppen van de zijgevel; rechthoekige muuropeningen, de deur met arduinen omlijsting.

Langsschuur van baksteen met sporen van vlechtingen van een ouder zadeldak.

Aan de overzijde van de rivier, een aanhorigheid uit de 18de eeuw; baksteenbouw met gebruik van zandsteen, een zadeldak (pannen); zijgevels met vlechtingen en topstuk van baksteen en schouderstukken van arduin. Zandstenen rondboogdeur en vierkante venstertjes, met herstellingen van arduin.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Op de Kabinetskaart van de Ferraris ligt de molensite net ten westen van het centrum van Galmaarden bij een brug over de rivier de Mark. De molen is toegankelijk langs het noordoosten, via een zijweg op de hoofdstraat van het dorp en langs het zuidwesten, via een beboomde weg dwars door de meersen. Op de rechteroever van de rivier liep in de 19de eeuw een voetweg, de Langenmolenweg, die langs de brug de molen passeerde en Galmaarden verbond met het gehucht Rode ten zuiden. In de riviervallei rondom de molen lagen gras- en weilandpercelen met bomenrijen. Deze situatie blijft ongewijzigd tot in de 20ste eeuw.

Vandaag is de molensite nog steeds bereikbaar via de Watermolenstraat in het noordoosten en een onverharde weg in het zuidwesten. Bij de molen is de spuikom bewaard. Rond de weilanden bij de molen zijn nog een aantal bomenrijen aanwezig. Rijen knotbomen en populieren markeren de rivier. De oevers zijn begroeid en de voetweg op de rechteroever is nog deels bewaard als losweg. De omgeving van de molen telt nog zeldzame planten- en insectensoorten en is een belangrijk broed-, foerageer- en overwintergebied voor talrijke vogelsoorten.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DB000788, DG: watermolen Driscartmolen en onmiddellijke Omgeving, inhoudelijk dossier (S.N.)
  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DB000788, Niet uitgevoerd DG: Driscartmolen, verslag (S.N.)
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven in 1949-1970, schaal 1:25.000.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Watermolensite Driscartmolen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76614 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.