erfgoedobject

Watermolensite Driscartmolen

bouwkundig element
ID: 76614   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76614

Juridische gevolgen

Beschrijving

Verlaten watermolen met prettig ensemble van gebouwen uit 18de doch vooral 19de eeuw.

Molen en molenaarshuis (nok loodrecht op rivier) met oudere doch verhoogde en aangepaste kern; behouden ijzeren waterrad en houten maalinrichting. Haaks dienstgebouw van baksteen onder zadeldak (pannen), gedateerd 1864 doch ankers en met initialen JVODB in baksteenkoppen van de zijgevel; rechthoekige muuropeningen, de deur met arduinen omlijsting.

Langsschuur van baksteen met sporen van vlechtingen van een ouder zadeldak.

Aan de overzijde van de rivier, een aanhorigheid uit de 18de eeuw; baksteenbouw met gebruik van zandsteen, een zadeldak (pannen); zijgevels met vlechtingen en topstuk van baksteen en schouderstukken van arduin. Zandstenen rondboogdeur en vierkante venstertjes, met herstellingen van arduin.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Watermolensite Driscartmolen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76614 (Geraadpleegd op 01-11-2020)